"Воїна повинна забезпечувати держава, а не священик або волонтер": Отець Олександр розповів, як служив в АТО

Святий отець спочатку став волонтером, а потім постійним духовним наставником.

Після того, як рідний брат протоієрея Олександра Ланового потрапив в полон, священик став волонтером, а після постійним духовним наставників військових на передовій в зоні АТО, - передають Патріоти України з посиланням на газету "Волинь нова".

Отець Олександр пройшов не одну точку на Донбассі. Він був в Дебальцеве, потрапила під обстріл "Градів", але завжди повертався на передову, хоча вдома його чекали дружина і троє дітей.

Починав священик з полігону в Дачному Донецької області. Він возив туди бронежилети, запчастини та продукти, які пожертвували прихожани.

"Коли мене забрали в армію, більше плакав батько. Не знаю, можливо, щось відчував. Він помер через тиждень після моєї присяги. І коли брат Роман отримав повістку, я дуже переживав, так, по-батьківськи. 14 квітня 2014- го його направили у Володимир-Волинський, а потім на полігон в Рівному. Призначили командиром відділення тяги мінометної і Рома часто дзвонив і скаржився: Немає карбюраторів, запчастин, ключів, навіть стартових шнурів для мінометів. Я купував все це і відвозив ім. А потім допомагали і парафіяни", - розповів протоієрей.

"Цілий тиждень жив у Дніпропетровську на заправці: ночував в автомобілі, а вдень їздив до центрального госпіталю, куди привозили поранених. Думав, що, можливо, і Роман туди потрапить після обміну. Потім шукав в Харкові, Краматорську. Познайомився з харківськими волонтерами і вже в подальшому постійно тримав з ними зв'язок", - згадує Олександр Лановий.

Після того, як Романа звільнили, батько Олександр відправився в зону АТО. "Коли їдеш по дорозі і бачиш, що дерева в зріст людини просто скошені через обстріли, кров холоне. Там структура взагалі дивна: шляхів, які позначені на карті, в реальності немає. До Дебальцеве 15 км тягнеться дуже тонкий перешийок. Туди в'їжджаєш і відразу чуєш, як гуркоче, там всюди стріляють. Найстрашніше було, коли вперше заблукав. Кожна поїздка - важка. Але найважче мені виїхати з дому. Я собі вже все спланував, а до останньої хвилини не знаю, як сказати про це дружині", - говорить священик.

"Я часто ночував на Булавінський шахті, де стояли бійці 42-го кіровоградського батальйону і полтавський зведений загін міліції. Так ось серед них був командир, у взводі якого воювали язичники. Я вперше людей бачив. Замість хрестиків вони носили камінь на шиї у вигляді доміно . Моя радість не знала меж, коли на другий день на молебень цей командир привів весь свій взвод. Вони все зняли шапки, хрестяться, цілують ікону. А на прощання ця людина подарувала мені рукавички і віддав сухпайок. на війні останнім шматком хліба діляться тільки з тим, кому довіряють", - згадує він.

"Воїна повинна забезпечувати держава, а не священик або волонтер. Лікар повинен лікувати і за це отримувати гідну зарплату. Тоді він буде впевнений у завтрашньому дні і ніколи не порушить клятви Гіппократа. Я так і їжджу в зону АТО, щоб у бійців збереглося людське обличчя . Щоб вони були воїнами, але справедливими. в Євангелії, де говориться про Страшний Суд Господь запитує: "Чи були ви людяні?". Я мрію так жити: допомагати нужденним, годувати голодних, підтримувати знедолених. Щоб Всевишній за кілька таких вчинків у житті мене оміловал", - підсумував отець Олександр.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...