"Вони мріють створити величезну мусульманську державу і впевнені, що поставили Росію в позу пралі," - режисер про Чеченську республіку

Російський режисер Олександр Сокуров зазначив, що Чечня вже не є частиною РФ, а становить окрему формацію.

Олександр Сокуров

Чеченська республіка – тяжка проблема для всієї Російської Федерації. Таку думку висловив кінорежисер Олександр Сокуров в інтерв'ю "Фонтанке", передають Патріоти України.

"У мене були зустрічі з хлопцями-чеченцями, я знайомий з Рамзаном Кадировим і зустрічався з ним двічі або тричі. Настрій у чеченців бойовий. Молоді люди висловлюють бажання об'єднатися з Туреччиною і створити величезну мусульманську державу. Вони абсолютно впевнені, що поставили Росію в позу пралі. На мій погляд, це не республіка і не частина Російської Федерації. Це вже окрема формація", – заявив він.

Режисер зазначив, що Чечня має свою армію, там триває активна ісламізація та мілітаризація, у республіці возвеличують твердосердя й демонстративно не дотримуються конституції і законів РФ.

"Дві чеченські війни були війнами за національне визволення? Чи була інша мета? Такі жертви, яких зазнав цей жорсткий народ, мали ґрунтовну мету, завдання. Свобода? Чи я знову помиляюся? За логікою сьогоднішньої поведінки керівництва Грозного, чеченський народ заявляє, що він хотів би жити самостійно", – розповів він.

Сокуров підкреслив, що потрібно негайно починати обговорення процедури відокремлення Чечні й надавати їй незалежність від РФ.

"Водночас здійснити військовий захист Російської Федерації на кордонах. І жити кожному згідно зі своїми інтересами, як дві різні держави. Ви звернули увагу, що нічого не варто голові цього сектору загрожувати Європі, нашим федеральним міністрам, навіть силовим. Грозненські керівники остаточно посварять Російську Федерацію з усім світом. Як громадянин Росії, я цього не хочу. І без цього багато проблем", – пояснив він.

На думку режисера, ніхто в Росії не може почуватися в безпеці, коли йдеться про Чечню.

"Якщо пафос цих дій – національна самосвідомість, звичайно, чеченський сектор має утворити окрему чеченську державу. Але ми маємо розуміти, що це означає, і відповідно відреагувати на це з точки зору розподілу військових сил. Але це оцінна думка моя, і, можливо, я помиляюся. Вони довго воювали за незалежність, і нас дуже довго засуджували за цю війну в усьому світі", – розповів він.

Сокуров додав, що екс-президенту Борису Єльцину потрібно було надати Чечні незалежність і забути про неї, "як про страшний сон".

"Сьогодні в нас із чеченцями, мабуть, різні моральні принципи, різні уявлення про держбудівництво і відповідальність перед законами. Радикально різняться й уявлення про цінність людського життя. Мені здається, що навіть у мусульман, що живуть у Росії, настрій рішуче відрізняється від того, що панує в чеченському мусульманському суспільстві", – підсумував він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...