"Вони повертаються": Українці скаржаться на різко зростаючу активність колекторів (відео)

Історій з викиданням людей із їхніх кредитних квартир суттєво побільшало.

В Україні активізувалися колектори, котрі виганяють людей на вулицю і забирають їхнє житло. Юристи попереджають, що таких випадків дедалі більшатиме, оскільки парламентарії скасували мораторій на виселення власників житла з валютними іпотечними кредитами, передають Патріоти України.

Ганна Остапенко вже третій місяць не може потрапити до своєї квартири, за яку справно платить валютний кредит. "Замки виламані", - показує вона. Іпотеку на трикімнатну квартиру в 120 квадратних метрів дівчина взяла в банку. Половину виплатила, проте фінустанова лопнула. Решту боргу викупили колектори. "5-7 чоловік заходять у квартиру, двери зачиняють, нікого не впускають і не випускають", - каже жертва колекторів. Поліція на виклик їхала 2,5 години, за цей час молодики змінили замки та встановили сигналізацію. Правоохоронці в такі справи не втручаються і радять з’ясовувати право на власність у судах. "Там квіти, там речі, там все залишилося", - бідкається Ганна.

Сергію "пощастило" трохи більше – його викинули з квартири разом із речами. "Витягли на сходовий майданчик і коло десяти чоловік почали одночасно бити", - розповів він. Трикімнатна квартира на столичній Борщагівці була швиденько переоформлена на родичів і продана новим власникам. Колектори полюбляють полювати на житло із власниками-п’яничками чи з кредитними боргами.

Ганна Понежа отримує по три-чотири телефонних дзвінка на день. Її батько пішов з родини 17 років тому, взяв кредит і в поручителях вказав телефон своєї доньки. Жодних документів дівчина не підписувала, проте гроші все одно вимагають з неї. "Почалися погрози: ти не виїдеш за кордон, тобі ніхто не дасть кредити, тебе будуть переслідувати", - розповідає вона.

Юристи попереджають, що таких історій дедалі більшатиме, адже кодекс з питань банкрутства розпочне діяти наступного року, і за ним закон дозволяє виселяти людей за борги з власних квартир. "Після того, як вступить в дію кодекс і відмінять закон про мораторій, людей можна буде виселяти, і для колекторів це розв’язані руки", - каже Ярослава Авраменко.

Фахівці радять готуватися до візиту колекторів: у жодному разі не відчиняти дверей, викликати поліцію та адвокатів. Не панікувати і не підписувати жодних документів. Через суд вимагати арешту своєї квартири, щоб колектори не змогли через підставних реєстраторів змінити власника житла.

Джерело: ТСН.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...