"Ворон ворону...": КС визнав неконституційним обмеження зарплат суддів, які не працюють, або не пройшли кваліфоцінювання

Завдяки цьому рішенню піднімуть зарплати суддям, які не пройшли кваліфоцінювання і не здійснюють правосуддя.

Повідомлення про рішення опубліковано сайті КСУ, передають Патріоти України.

Згідно з документом, 4 грудня було розглянуто подання Верховного Суду, який просив визнати неконституційними положення ч. 3, 10 ст. 133 закону "Про судоустрій і статус суддів" від 7 липня 2010 року в редакції закону "Про забезпечення права на справедливий суд" від 12 лютого 2015 року. Документом передбачено, що з 2015 року посадовий оклад суддів становитиме 15 мінімальних зарплат.

У лютому 2015 року Верховна Рада ухвалила закон "Про забезпечення права на справедливий суд", яким обмежила суддівський оклад 10 мінімальними зарплатами, а суддів, які не здійснюють правосуддя, позбавила права на доплати до посадового окладу.

У 2016 році набув чинності новий закон "Про судоустрій і статус суддів", де передбачені інші, більш високі оклади, але положення старого закону продовжують діяти і застосовуватися до суддів, які не пройшли кваліфікаційне оцінювання.

КСУ визнав, що рішення Верховної Ради звужує гарантії незалежності суддів і постановив повернути початкову редакцію статті закону "Про судоустрій і статус суддів" від 2010 року, де посадовий оклад суддів з 2015 року встановлено на рівні 15 мінімальних зарплат. Рішення Конституційного суду є обов'язковим, остаточним і не підлягає оскарженню.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...