Врятувати Рината: У Гройсмана придумали, як збільшити статки найбагатшої людини України

Міненерго пропонує уряду ввести пріоритетне використання тепловими генераціями вугілля марки "Г", яке в Україні видобувають переважно шахти групи "ДТЕК" Ріната Ахметова.

Про це йдеться у проекті розпорядження уряду, наданому експертом з питань енергетики Андрієм Герусом, передають Патріоти України.

"З метою забезпечення енергетичної безпеки України та підготовки об’єднаної енергосистеми України до роботи в осінньо-зимовий період 2018/2019 року погодитися з пропозицією щодо встановлення пріоритетності для диспетчеризації встановлених генеруючих потужностей виробників, які працюють за ціновими заявками та протягом останнього звітного кварталу використовували 100% вугілля, видобутого в Україні", — йдеться у проекті розпорядження.

"Міністерству енергетики та вугільної промисловості затвердити перелік енергоблоків, які використовують 100 відсотків вугілля, видобутого в Україні", — зазначається в документі.

Це означає, що використання вугілля марки "Г" (єдине вугілля, яке наразі видобувається в Україні - ред.) буде пріоритетним. Тобто, енергетики для виробництва електроенергії обов’язково повинні будуть використовувати саме вугілля, яке видобувають в Україні.

У пояснювальній записці до проекту розпорядження Кабінету міністрів зазначається, що ухвалення цього рішення необхідне для забезпечення енергетичної безпеки України.

"Закупівля імпортованого вугілля призводить до відтоку валюти, що призводить до погіршення торгового балансу країни. Витрачаються кошти, що потенційно могли використовуватися на оновлення шахтного фонду України під час закупівлі вугілля українського видобутку і при цьому рівень державної підтримки на адресу шахт за останні два роки становив 2,9 млрд грн, що відповідає рівню витрат на імпорт вугілля", — йдеться у документі.

"Вибір на користь вітчизняного постачальника вугілля дозволить тепловій генерації заощадити до 900 млн грн на рік", — наголошується у записці.

Як відомо, в Україні близько 85% вугілля видобуває "ДТЕК", енергетична група, яка належить найбагатшій людині України Рінату Ахметову. Близько 10% видобувають державні шахти, які згадуються в пояснювальній записці.

Раніше експертом з питань енергетики Андрій Герус порахував, що таке рішення Кабінету міністрів може принести групі Ахметова додаткових 2-3 млрд грн на рік.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...