"Все пропало!", або Про що плачуть цифри: Чемпіонат "війни" з футболу "торпедував" економіку недонаддержави

Економіка Росії після безперервного зростання протягом трьох весняних місяців продемонструвала в червні 2018 року негативну динаміку на тлі завершеного будівництва, уповільнення оптових продажів і припинення шкідливих виробництв до ЧС з футболу.

Так, за оцінкою Інституту досліджень та експертизи Зовнішекономбанку (ВЕБ), ВВП РФ знизився в минулому місяці на 0,4 процентного пункту з виключенням сезонного і календарного чинників у порівнянні з ростом на 0,2 процентного пункту в травні, передають Патріоти України.
«У червні економічна активність знизилася. В цілому це можна розглядати як корекцію після досить бурхливого зростання в попередні три місяці», - вважає керівник напрямку макроекономіки Інституту Зовнішекономбанку Олег Засов.
Основний негативний внесок в динаміку ВВП в червні внесли обробні галузі, будівництво, оптова торгівля. Зокрема, обсяги будівництва впали в червні на 2,3%, повернувшись на рівень кінця минулого року, що пов'язано з заключною стадією підготовки до ЧС і зведенням моста в Крим, відзначають експерти ЗЕБа.
Обробні виробництва, після нарощування випуску в квітні-травні, в червні скоротили відвантаження відразу на 2,1%, що, на думку Засова, пов'язане з обмеженнями, які були накладені на виробництво шкідливих і транспортування небезпечних продуктів на період проведення Чемпіонату.
Частина прискореного зростання оптової торгівлі в квітні-травні також могла бути викликана бажанням підприємств наростити запаси перед мундіалем, вважає експерт, після чого оптові продажі впали, скоротившись відразу на 1,7%.
Тим часом, в цілому, констатують аналітики, ЧС сприятливо позначився на зростанні економіки РФ в II кварталі. «Якщо в першому кварталі зростання стимулювалося передвиборчим збільшенням заробітних плат і сприятливими для промисловості погодними умовами, то в другому кварталі економіка отримала імпульс від підготовки до світової першості. Знову відновилося зростання інвестицій, причому не тільки за рахунок будівництва, а й за рахунок прискорення зростання машинобудування», - зазначив Засов.

За оцінкою Інституту Зовнішекономбанку, в II кварталі ВВП виріс по відношенню до I кварталу на 0,9%, а до відповідного періоду минулого року зростання економіки склало 2,4% проти зростання на 1,5% в січні-березні поточного року. При цьому Мінекономрозвитку (МЕР) РФ оцінює зростання в II кварталі в 1,8% в річному вираженні.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...