"Все пропало!": Кількість банкрутств російських компаній наблизилася до історичного рекорду

Кількість банкрутств у Росії майже досягла історичного рекорду, встановленого в 2009 році, підрахував Центр макроекономічного аналізу і прогнозування.

Через падіння доходів населення все частіше банкрутують будівельні компанії, - повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК.

На зростання банкрутств впливають два фактори, вважають аналітики. Перший - слабкий споживчий попит: реальні наявні доходи населення РФ падають 12 кварталів поспіль. За перші дев'ять місяців цього року вони знизилися на 1,2%, за даними Росстату.

"У нас не було такого тривалого періоду падіння реальних доходів населення. Весь бізнес, орієнтований на споживчий попит, постраждав найсильніше в цю кризу, і тренд тут поки негативний", - підкреслює голова ради Московської міжнародної валютної асоціації, екс-глава департаменту макроекономічного прогнозування Мінекономрозвитку Кирило Тремасов.

Друга причина - повільне зниження ключової ставки. На початку року вона перебувала на рівні 10%, а до кінця жовтня знизилася лише до 8,25%, водночас, як інфляція падала швидшими темпами.

З точки зору бізнесу ставка знижується "незрозумілим чином", занадто повільно, говорить член президії генеральної ради "Ділової Росії" Михайло Левчук. І це відчутно в умовах особливостей останньої кризи. Якщо минулі кризи компенсувалися тим, що за рахунок девальвації рубля з ринку йшли іноземні товари, поступаючись місцем вітчизняним компаніям, то тепер такого ефекту немає, нагадує він: "Механізм стрибка національної валюти не спрацював". Втім, в останні кілька місяців динаміка "швидше позитивна", визнає Левчук.

"Досягнутий за підсумками серпня-вересня рівень банкрутств навіть трохи перевищив пікове значення березня 2015 року", - вказує ЦМАКП. Він лише на 2,1% нижче за історичний максимум жовтня 2009 року.

Проблема в тому, що у багатьох компаній, які не збанкрутували ще в 2015 році, вже "вичерпався" запас міцності, песимістично вказує макроаналітиків Райффайзенбанку Станіслав Мурашов. Експортери ще могли захиститися слабким курсом, але після двох років цей фактор, а також тенденція щодо скорочення витрат уже не роблять настільки значний ефект, вважає він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...