"Все пропало!": Підраховано, як швидко "Газпром" наразі втрачає гроші

Газпром продовжує збільшувати борг, щоб покрити діру в бюджеті, який тріщить по швах через мегабудівництва зі зведення трубопроводів в Туреччину, Китай і в обхід України.

За підсумками 2017 концерн зайняв 337 мільярдів рублів і довів загальний розмір боргу до нового історичного рекорду - 3,265 трлн рублів. Це більше ніж капіталізація компанії, передають Патріоти України з посиланням на видання "Русский Мир".
Чистий, тобто не покритий грошовими резервами, борг підскочив майже на чверть, до 2,398 трильйона рублів. Займати «Газпром» змушений, оскільки витрачає більше, ніж заробляє, випливає зі звіту компанії за МСФЗ.
Незважаючи на зростання видобутку газу на 12% і збільшення його продажів за кордон на 6%, грошовий потік, який компанія згенерувала від операційної діяльності, схлопнув в 1,3 рази. Надходження від продажу перевищили витрати на виробництво і управління на 1,187 трлн рублів. Капітальні будівництва - від Nord Stream 2 до «Турецького потоку» і «Сили Сибіру», - коштували бюджету «Газпрому» на 15% більше - 1,406 трлн рублів.
В результаті компанія, що має монопольне право на експорт російського газу, завершила рік з негативним вільним грошовим потоком: розрив між доходами і витратами склав 219 млрд рублів. Швидкість, з якою «танула» готівка, досягла 600 млн рублів в день, або 4,2 млрд рублів в тиждень. Результати «Газпрому» «очікувано слабкі», відзначають аналітики «Атона»: грошовий потік пішов в мінус вперше за багато років, а в році, що наступив, ситуація ускладниться.
Інвестпрограма, куди крім трьох експортних труб включено розвиток Чаяндінского родовища і будівництво Амурського газопереробного заводу, зажадає 1,98 трильйона рублів. Це на 40% більше, ніж в минулому році, і на 8% вище прогнозу, який «Газпром» давав в грудні. Труби дорожчають: «Сила Сибіру», яка спочатку оцінювалася в 800 млрд рублів, буде коштувати 1,1 трильйона, заявив глава департаменту будівництва «Газпрому» Андрій Воробйов в п'ятницю.
Одночасно настає термін погашення позик на 875 мільярдів рублів, близько 190 млрд доведеться віддати під дивіденди, а 4,2 млрд доларів необхідно заплатити «Нафтогазу» за рішенням Стокгольмського арбітражу.
Сумарний відтік наблизиться до 3 трильйонів рублів, і «Газпрому» доведеться далі збільшувати борг, попереджає Райффайзенбанк: операційний грошовий потік - 1,5 трлн рублів - зможе покрити лише половину потрібної компанії суми, а накопичених грошових резервів - 1,2 трлн рублів - НЕ вистачить, щоб закрити залишок, навіть якщо витратити їх повністю.

Згідно з бюджетом «Газпрому», схваленим радою директорів в грудні, за рік компанія має намір залучити зовнішні позики на 421 мільярд рублів - рекордну в своїй історії суму.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...