"Все пропало!": Ціна на нафту оновила піврічний антирекорд

Проблема нафтового ринку в тому, що сланцевий бум в США перекриває все зростання світового попиту, відзначають аналітики Інституту енергетики і фінансів.

На торгах в п'ятницю вперше з квітня вартість сорту Brent, до якого прив'язана половина глобальних фізичних поставок, впала нижче 70 доларів, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

На 13.26 мск ф'ючерсні контракти з постачанням в січні укладалися за 69,73 долара за барель, втрачаючи в ціні 1,3% за день, 5,5% - з початку тижня і більше 15 доларів в порівнянні з піками, показаними на початку жовтня.

Американський еталон WTI дешевшає десятий день поспіль, чого ринок не бачив з 2014 року. У п'ятницю котирування опустилися ще на 1,3% і пробили позначку 60 доларів вперше з лютого.

На ринку зберігаються побоювання надлишку, говорить аналітик Nordea Денис Давидов: три ключові видобувні країни - США, Саудівська Аравія і Росія різко збільшили поставки.
Видобуток в Штатах на минулому тижні підскочив на 400 тисяч барелів на добу, встановивши новий історичний рекорд в 11,6 млн барелів на день. До кінця року, за прогнозом американського Міненерго, він вийде на планку в 11,8 млн барелів, а в наступному році перевищить 12,5 млн барелів щодня.
Саудівська Аравія накрутила виробництво з 9,8 млн барелів на початку року до 10,7 млн на жовтень, а під кінець року вийде на «стійку» планку в 11 млн барелів на день, попереджає глава Міненерго королівства Халед аль-Фаліх.
Росія встановила пострадянський рекорд видобутку в 11,4 млн барелів на добу, що, за даними ЦДУ ПЕК, на 0,5 млн вище показників початку року.
Зростання видобутку, яке почалося влітку після вимог адміністрації Дональда Трампа і конгресу, який пригрозив ОПЕК судом за маніпулювання нафтовими цінами, наклався на поблажки з санкцій проти Ірану, зазначає Давидов: хоча нафтове ембарго відновлене з 5 листопада, 8 ключових клієнтів Тегерана отримали право закуповувати до 1 млн барелів на день.
За оцінкою американського Міненерго, світовий ринок «чорного золота» вже знаходиться в стані, коли видобуток перевищує попит, і в найближчі три квартали цей дисбаланс буде тільки посилюватися.
Зараз «зайвими» є 170 тисяч барелів щоденного видобутку, до кінця року ця цифра виросте до 690 тисяч барелів, а до середини 2019 го досягне 1,19 млн барелів - рівня, який останній раз спостерігався в 2015 році, коли ціни впали до 12-річного мінімуму в 27 доларів за барель Brent.
Проблема нафтового ринку в тому, що сланцевий бум в США перекриває все зростання світового попиту, відзначають аналітики Інституту енергетики і фінансів. Щоб зупинити сланцеве цунамі, за їхніми розрахунками, ціни повинні впасти до 40-50 доларів за барель. У цьому випадку зростання видобутку в США зупиниться до 2020-го року.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...