Все занадто швидко: Синоптик попередив про температурну аномалію в Україні

В Україні за останні 20 років аномально потеплішали зими швидше, ніж у середньому по земній кулі.

Микола Кульбіда

Про це в ефірі "Ранкової Свободи" розповів директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда, передають Патріоти України.

"В Україні, як і в усьому світі, починаючи з 80-х років минулого століття, почалося відчутне зростання річної температури повітря. За цей період середня температура найхолодніших місяців зросла на 2-2,5 градуси. Значно скоротилася тривалість зимового періоду, сама зима стала іншою. Як правило, це нестійкий сніговий покрив, який то з'являється, то сходить", - сказав він.

За словами Кульбіди, бувають винятки з цього правила, тому що на тлі глобального потепління можливі й інші аномалії. "Рекордне значення мінусової температури, хоча більшість рекордів, які встановлюються протягом останніх 20 років, пов'язані з літньою температурою повітря, коли практично на всій території України вона вже досягла 40-42 градуси тепла", - наголосив він.

Метеоролог зазначив, що останні аномалії в США і Європі пов'язані між собою. "Що стосується України, то глобальні та регіональні тенденції майже близькі, хоча на території України середньорічна температура підвищується навіть швидше, ніж у цілому в середньому по території земної кулі. Кількість небезпечних природних явищ, таких як урагани, страшні снігопади, повені, дуже сильні зливи, тривалі дощі - це все вписується у теорію глобального потепління, оскільки на цьому тлі розбалансує кліматична система, стає не такою стійкою, і все частіше з'являються такі крайні, аномальні прояви погодних умов", - заявив він.

Кульбіда також спрогнозував ранню весну. "За будь-яких умовах весна прийде раніше, ніж це було ще 30-40 років тому, але не слід виключати дуже короткочасного повернення зимового характеру погоди, пов'язаного з випаданням снігу і морозами", - заявив він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...