"Всі учбові матеріали парускі. Транскріпції "Гьоте, йожик": Невелика замальовка про те, як вчителі в школі зневажають українську мову

Війна кажете? Реформи? Нова українська школа?...

Про це на своїй сторінці у Facebook пише Тетяна Джеріпа, передають Патріоти України.

"В мене донька навчається в українському класі. Це дивно вимовляти й навіть чути. В українському класі... якої школи? Якшо школа українська, то нащо уточнювати? Ну, бо є клас з російською мовою навчання, і він, канєшно же - "А", й наш - "Б"

Прийшла нова вчителька. З англ.мови. (Проблема ще й в тому, скажу одразу, що вчительки з англ.мови змінювалися безліч разів. Не хоче ніхто в школі працювати. Всі йдуть в приватні заклади й репетиторство, це легше, прибутковіше і т.і.) Веде уроки. Допоміжна мова - російська.

На батьківських зборах батьки їй озвучили проблему (і це була не я, до речі, як не дивно))), що діти плутаються при вивченні слів. Освіта - українською, а тут... слова в перекладі російською, вони їх пишуть в словники, помиляються, табліца нєправєльних глаголов, мама, шо таке "сказуємоє"...

Вчителька тут же: бєз праблєм! Треба українською - буду. Ага, де там. Це як на Новій пошті чи в АТБ. Почали й кинули.

Відверто. В них є уроки російської. Почалися з 3-го класу як раз. Для мене це була неприємна несподіванка, чесно. Я не спитала при вступі, не подумала навіть. І тут, через 2 роки - таке.

Я Міні кажу: що робимо? Відмовляємось? Я не хочу, щоб ти то вивчала, але вибір за тобою.

Вона: мамо, не знаю. Це приверне до мене зайву увагу. І я буду наче ... дай час подумати.

Ок. Я намагаюся не тиснути на неї, власним розумом діяти. Вона до всіх вчителів у школі звертається українською. І до всіх дорослих: в столовці, охоронця, прибиральниці тощо. З дітьми - переходить. Та я не сварю, тіки розказую, що та як.

Так от. Нічого не змінилося, англічанка перший час суржем побекала й все по тому.

Міра: мамо, мені складно. Всі учбові матеріали парускі. Транскріпції: "йо, как в русам праізнашенії "Гьоте, йожик" і т.д. В групі батьківській в вайбері написала - всі мовчать. Бояться. І так вчителя довго не було, нехай хоч така. Хоч вчитися почали. Матеріал дає, діти зубрять, бояться її, бо зла, наче кобра, але... хоч є, хоч якась.

Підходжу.

- Ви - кто? Какова рібьонка мама?

Називаю. Та це, кажу, несуттєво. Я загалом. Ви ж казали, що у вас з цим немає проблем. Клас з українською мовою навчання. Що відбувається?

- Я панімаю. Всьо будєт. Я забиваю просто, паймітє. Пусть дєті мнє напомінают, я абсалютно за.

І побігла. На наступному уроці спіч для дітей:

- Дєті. Ка мнє падхаділі радітєлі нєкатарих із вас. Я всьо панімаю. Ви - украінскій клас. Нєкоториє із вас абщаются і в жизні на украінском. Вот ти, Мірослава, да? Ти в жизні гаваріш на украінском?.. І с радітєлямі, да?.. А в город кагда ви виходітє - как гаварітє? Да, сєрйозно?.. На украінском тоже?.. ( та про які утискання мова, що ви!) Угу. Ну што ж. Я буду вєсті урокі на англійском, вспомогатєльно - єщо парускі і па украінскі. Штоб всєм било понятно.

Уявіть, що ви - російськомовний, наприклад, не дай боже, прийшли вчити англ.мову, а вам українською все пояснюють: частини мови, транскрипції, вимову, часи минулі й прийдешні. І вам 9ть років.
Тю, радійли б, кляті рагулі, що вам, і дітям вашим, такий скарб, як язик расєйський дістався! Качєвряжетесь все, селюки, нікак нє паймьотє прєімущества білінгвальнасті.

Ось вам і освіта українською.

Ще, відверто: Мирослава ходить на додаткові уроки англійської в приватну мовну школу. Але там все майже англійською. Російська, звісно, є. Та її там в навчанні майже немає. Інших таких додаткових занять з англ. я в Харкові, в своєму, тим паче, райончику, мабуть, і не знайду((

Такі от справи. Й шо робити, шановне панство, я не знаю."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...