Всі знали та готувались: "Російські шпигуни "вчинили масштабну кібератаку на Україну" напередодні військово-морського інциденту", - Stealthcare

Росія "готувала грунт" для досконалого листопадового захоплення кораблів ВМС України, зробивши велику кібератаку і запустивши кампанію з дезінформації проти України.

Про це повідомляють компанія, що спеціалізується на кібербезпеці, і представник ЄС, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

В ході інциденту в Керченській протоці 25 листопада судна прикордонної служби, що належать Федеральній службі безпеки Росії (ФСБ), відкрили вогонь по трьом кораблям ВМС України, які намагалися увійти в Азовське море через Керченську протоку. Всі три українські судна разом з екіпажами, що налічують 24 моряка, були захоплені російськими силами і залишаються під вартою.

Україна засудила дії Росії як військовий акт і оголосила військовий стан у своїх східних і південних областях. Москва заявила, що інцидент є провокацією вищого українського керівництва, відчайдушно намагається підвищити внутрішню популярність. Тим часом, три українських кораблі і їх екіпажі залишаються в Росії.

Однак тепер з'явилася заява приватної компанії, що займається кібербезпекою, в якому стверджується, що Москва провела серію кібератак на українські урядові сервери, націлену на збір розвідувальних даних, які могли бути використані для захоплення кораблів. В окремому порядку комісар з питань безпеки ЄС заявив, що Кремль розгорнув складну "кампанію дезінформації", покликану "пом'якшити громадську думку" напередодні захоплення українських кораблів.

На цьому тижні американська компанія Stealthcare заявила, що дві хакерські групи, Carbanak і Gamaredon Group, за припущеннями, спонсоровані російськими спецслужбами, провели кібератаки проти України. Перша хвиля атак, яка сталася в жовтні цього року, була зосереджена на фішинговій кампанії, націленій на державні органи України та інших країн Східної Європи.

За даними Stealthcare, комп'ютери жертв цих атак виконували "важливі функції", які перейшли до віддалених суб'єктам, які займалися крадіжкою і передачею даних. Під час наступної атаки в листопаді, всього за кілька днів до кризи в Керченській протоці, була проведена установка програми, що забезпечує хакерам доступ через "чорний хід" до комп'ютерних серверів, що належать українським державним органам.

За словами компанії Stealthcare, ці дві атаки, надали хакерам доступ до "інформації, яка могла бути [...] доречна при плануванні" військово-морського кризи 25 листопада. Компанія додала, що "немає ніяких сумнівів в тому, що це була розвідувальна операція під керівництвом Кремля з підготовки до кризи в Керченській протоці".

Тим часом у понеділок британський дипломат Джуліан Кінг, який в даний час є комісаром Європейського Союзу з безпеки, заявив, що Росія "готувала грунт" для кризи в Керченській протоці "за допомогою системної інформаційної кампанії з розповсюдження фальшивих новин, яка" тривала більше року". Ця кампанія, за твердженням Кінга, включала використання соціальних мереж для поширення неправдивих чуток, таких як заяви про те, що український уряд заразив Чорне море бактеріями, викликаючими холеру.

В іншому повідомленні російських ЗМІ стверджується, що Київ намагався таємно транспортувати ядерний пристрій в анексуваний Росією Крим через Керченську протоку. Комісар ЄС з питань безпеки додав, що платформи соціальних мереж і пошукові системи в інтернеті, такі як Google, несуть відповідальність "за виявлення і блокування підроблених облікових записів, що поширюють дезінформацію".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...