"Всьо во імя чєлавєка, всьо для блаґа чєлавєка!": Як СРСР насправді ставився до власних громадян, - блогер

Селяни за невиробітку обов’язкового мінімуму трудоднів підлягали безсудному засланню у віддалені місцевості СРСР...

Про це на своїй сторінці у Facebook пише Володимир Яськов, передають Патріоти України.

"70 років тому, 21 лютого 1948-го, за ініціативою Микити Хрущова було видано указ Президії Верховної Ради СРСР "Про виселення з Української РСР осіб, які злісно ухиляються від трудової діяльності в сільському господарстві й ведуть антигромадський, паразитичний спосіб життя".

За цим указом селяни за невиробітку обов’язкового мінімуму трудоднів підлягали безсудному засланню у віддалені місцевості СРСР за ухвалою загальних зборів колгоспників.

Указ дуже сподобався народам СРСР: практику неправового (юридично нікчемного) виселення "за громадськими вироками" поширили на більшість республік СРСР.

За три з половиною місяці в указі від 2 червня 1948-го Президії Верховної ради СРСР "Про виселення у віддалені райони осіб, які злісно ухиляються від трудової діяльності в сільському господарстві й ведуть антигромадський, паразитичний спосіб життя" вже було встановлено конкретний термін заслання засуджених — вісім (!) років.

Уявіть собі таке:

– ви – звичайна затуркана голодна колгоспниця, ваш чоловік загинув на війні, вашу дочку 1943 року німці забрали на роботу до "Райху" – й вона звідти не повернулася; надворі 1948 рік;

– ви важко працюєте, не отримуючи за ту каторжну працю ані копійки, потім щось трапляється:

– ви маєте поїхати до сусіднього села доглядати хвору самотню матір;

– або кілька тижнів важко хворієте самі (без ліків і лікарів лежите в холодній хаті й чекаєте – помрете чи одужаєте);

– або ваша ланкова зазіхнула на вашу хату (для своєї дочки) і просто не записує ваших трудоднів;

– або, або, або…

Й ось ви уже десь за Полярним колом або в найкращому разі за Уралом длубаєте вічну мерзлоту на "камсамольскай стройкє" – вісім років…

До 20 березня 1953-го в цілому за цими указами було заслано 33 266 осіб, за якими вирушили на заслання 13 598 членів їхніх сімей."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...