Ви маєте це знати: 14 прийомів, які допоможуть вижити в смертельно небезпечній ситуації (фото)

Ми сподіваємося, що вам ніколи не випаде шанс зустріти скажену собаку, отруйну змію, загубитися у відкритому морі чи блукати в жаркій пустелі.

Але якщо це сталося, то важливо знати, як правильно діяти. Адже шанс вижити в подібних ситуаціях — менше 10 %, - йдеться в матеріалі видання ТУТКА, передають Патріоти України.

Щоб ви були готові буквально до всього, дізнавайтесь про навички та хитрощі, які врятують життя в нереально складних ситуаціях.

1. Якщо ви опинилися у відкритому морі

Уявіть, що вас викинуло у відкрите море на шлюпці. Що робити? Вижити у величезному «тазику» солоної води допоможуть 3 речі: їжа, вода і температура.

  1. Їжа в океані є, але її треба здобути. У 1942 році англійський моряк був у морі 133 дні, тому що спорудив вудку з проводів від ліхтарика. Якщо є матеріали, робіть те ж саме. Якщо під рукою нічого немає, то зробіть сачок з шматка одягу. Опустіть у воду, ловіть планктон і водорості.
  2. Щоб добути воду, зробіть дистилятор. Він складається з 2 ємностей (великої і малої) і шматка поліетилену. Вода з великої ємності буде випаровуватися, затримуватися на плівці і осідати в малій.
  3. Від теплового удару людина загине швидше, ніж від голоду. Крім того, сонце відбивається від води і шкодить сітківці ока. Зніміть частину одягу, прикрийте голову й очі.

2. Якщо ви заблукали в пустелі

  • Намагайтеся пересуватися вночі. У темний час доби температура може опускатися з +50 до +15 °С. Пересуваючись вночі, ви різко знижуєте ризик зневоднення і теплового удару. Така тактика допоможе зберегти до 3 літрів води в добу.
  • Багато людей вважають, що в кактусах є вода. Насправді всередині кактуса лужна отруйна рідина. Випивши її, ви отруїтеся. Воду в пустелі можна знайти в підземних джерелах, які можуть розташовуватися на невеликій глибині.

3. Якщо ви опинилися під завалом

Якщо ви опинилися під завалом, то найцінніший ресурс в даний момент — це повітря. Тому, щоб не витрачати його даремно, важливо діяти правильно.

  • Глибоко вдихайте, повільно видихайте. Не запалюйте сірники чи запальничку, це зменшує запаси кисню.
  • Не кричіть. Крик посилить паніку, яка прискорить дихання і серцебиття, а значить і витрату повітря.
  • Зніміть сорочку або футболку і обв’яжіть її навколо всієї голови. Вона захистить вас від задухи при попаданні пилу та землі в обличчя.

4. Якщо зустріли вовка або дику собаку

Часто вовк може напасти, якщо ви зайшли на його територію. Якщо він вас побачив, то повільно відступайте, підтримуючи зоровий контакт.

  • Не повертайтеся спиною і не біжіть. Вовк-одинак не буде нападати спереду. Тікаючи, ви спровокуєте його на гонитву за вами.
  • Щоб відлякати дикого звіра, галасуйте якомога сильніше і дійте агресивно. Кричіть, вийте, розмовляйте голосно. І повільно відступайте.
  • Якщо вам не пощастило і ви зустріти зграю вовків або диких собак, то не давайте їм себе оточити. Станьте спиною до дерева або спробуйте піднятися на нього.

5. Зробіть непромокальні сірники

Для виживання за будь-якої погоди, в будь-якому кліматі вогонь дуже важливий. Але сірники або запальничка можуть промокнути, тому варто заздалегідь зробити їх водостійкими. Для цього просто покрийте сірник тонким шаром прозорого лаку і висушіть.

6. Якщо вас укусила отруйна змія

Як виглядає укус отруйної змії: відразу після укусу уражене місце починає сильно боліти. Колір крові може помінятися на темно-бордовий або синій. Потім з’являється сильний набряк і інші симптоми: головний біль, розпливчастий зір, заїкання, нудота, підвищення температури.

Що робити: лікарі не радять намагатися відсмоктувати отруту, так як в роті можуть бути дрібні ранки, через які отрута потрапить у кров. Але якщо ви знаходитеся далеко від лікарні, іншого виходу немає. Відсмоктувати отруту потрібно протягом 1-2 секунд після укусу, постійно спльовуючи і промиваючи порожнину рота.

Не можна накладати джгут або притискати місце укусу. Якщо отрута буде сконцентрована в одному місці, це призведе до некрозу тканин. Дайте крові витекти — з нею вийде, і частина отрути.

7. Як відрізнити укус скаженої тварини

Якщо вас покусали, відразу ж промийте рану теплою водою з милом. Навіть якщо у тварини не було сказу, укуси можуть легко занести інфекцію.

  • Рана при укусі скаженої тварини буде довго кровоточити, потім почервоніє і сильно напухне. Потім з’явиться сильний свербіж, підвищиться температура і з’явиться сильна дратівливість.

Вся хвороба сказу протікає 4-7 днів і призводить до смерті. Тому важливо відвідати лікарню та поставити вакцину протягом інкубаційного періоду, який триває 1-3 дні.

8. Як правильно подати сигнал SOS

Якщо ви потрапили в біду і залишилися без засобів зв’язку, то буде корисно знати, як правильно подавати сигнал SOS (сигнал лиха) на велику відстань.

  • Виглядає і звучить сигнал SOS так: 3 коротких спалахи (або звуки), потім 3 довгих і знову 3 коротких (. . . _ _ _ . . .).
  • Після сигналу почекайте 3 секунди, потім повторіть. Якщо у відповідь ви отримаєте 3 спалахи ліхтарика (або 3 свистка), то до вас вже прямують рятувальники.

9. Навчіться зашивати рани будь-яких видів

Правильно накладений шов допоможе зупинити кровотечу, закрити велику рану, запобігти інфекції і врятувати чиєсь життя. Тому це одна з найкорисніших навичок у надзвичайній ситуації.

10. Одна річ, яка врятує вам життя

Рятувальна капсула, яка містить найнеобхідніші предмети, що допоможуть вам зігрітися, знайти собі їжу, воду і надати першу допомогу. А ще вона займає дуже мало місця.

В невелику баночку (наприклад, від ліків) помістіть наступні предмети: кілька сірників, частину коробки від них, лейкопластир, шматок фольги, лезо, гачок для риболовлі, таблетку антибіотика, маленьку свічку, нитку або волосінь, шматок клейкої стрічки і дезінфікуючу серветку.

11. Не потонути з зав’язаними або пошкодженими руками

Техніку описав у своїй книзі колишній «морський котик» Клінт Емерсон. Ці дії допоможуть не потонути як на великій глибині, так і в бурхливому морі, якщо ви не можете гребти руками.

Контроль дихання — найголовніше. Важливо не панікувати, щоб дихати спокійно. Вдихи повинні бути глибокими, а видихи — швидкими.

Якщо глибина невелика, використовуйте підхід з пірнанням і стрибком, переміщаючись до берега. Якщо пливете на животі, прогніться в спині так, щоб підняти голову над водою. У бурхливому морі повний переворот тіла дозволить зробити глибокий вдих і продовжити рух до берега.

12. Як підпалити мокре дерево

Така техніка розведення багаття називається «шведська вогняня колода». Поставте колоду вертикально, зробіть зіркоподібний надріз якомога глибше. Помістіть всередину тріски і суху траву, підпаліть.

  • Колода, підпалена таким способом, швидко розпалюється і горить від 2 до 5 годин незалежно від розміру, сухості і типу дерева.

13. Як правильно стріляти

Ми проти застосування зброї. Але в ситуаціях, коли життя висить на волосині, доведеться себе захистити. Тому важливо знати, як правильно цілитися і натискати на спусковий гачок, якщо до вас у руки потрапила зброя.

  • При натиску спусковий гачок повинен перебувати рівно посередині першої фаланги вказівного пальця. Перед пострілом дихайте повільно і рівно.

14. Пастка для риб

У пошуках корму риба ночами підпливає близько до берега або піднімається на мілководдя. Тому, якщо ви загубилися, корисно знати, як спорудити пастку для риб і добути собі багато їжі.

Пастка типу «вир» будується з нагромадження каменів і гілляк. За ніч туди запливає багато риби, і вибратися звідки їй складно. Щоб витягти рибу, повністю закрийте вихід і збовтайте воду. Ловити рибу в такій пастці можна навіть голими руками.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...