"Вибір у Путіна зараз - або йти на загострення, або гібридна капітуляція", - Піонтковський

Президент РФ затягнув з гібридною капітуляцією. Колективний Захід визнав в ньому серйозну загрозу і вирішив "випатрати його гаманці".

Андрій Піонтковський

Про це та багато іншого в інтерв'ю Обозревателю розповів російський політолог, журналіст, політичний діяч Андрій Піонтковський, передають Патріоти України.

"Вибір у Путіна зараз - або йти на загострення, або те, що я б назвав гібридної капітуляцією. Але він затягнув з цієї гібридної капітуляцією. Зверніть увагу, як посилилася позиція Заходу в останній спільній заяві Макрона і Трампа. Була така формула: відносини можуть повернутися до business as usual після виконання Кремлем Мінських угод.

Мався на увазі вихід з Донбасу, а Крим на деякий час виносили за дужки. Тепер всі заяви формулюються з припиненням агресії, з поверненням Криму і так далі. Захід консолідувався і прийняв рішення про те, що Путін представляє серйозну загрозу для Заходу в цілому, і вирішили на нього реагувати більш серйозно.

Наприклад, санкції. Я називаю санкції 6 квітня першими серйозними санкціями. Це конкретне заморожування, а потім і конфіскація коштів російської верхівки, включаючи Путіна. А це величезні кошти - трильйон доларів в США і близько півтрильйони в Великобританії.

Перші 24 названі. Піде й далі.

- Не зважаючи на те, що Путін є президентом країни, до нього можуть бути застосовані персональні санкції, його рахунки можуть бути заморожені?

- А у нього немає рахунків. Але зате рахунки його відомих фронтменів типу Дугіна вже заморожені. Серед цих 24 ви знайдете і прізвище Богданов - номінального власника "Сургутнефтегазу".

Ви запитаєте: чому саме Богданов, а не якийсь там Абрамович? А тому що американській фінансовій розвідці добре відомо, що це найбільший гаманець Путіна, що близько 50% акцій "Сургутнафтогазу" належать особисто Путіну. Так що всі ці гаманці будуть демонстративно випотрошені.

- На сході України останнім часом спостерігається загострення. На вашу думку, з чим це пов'язано? Чи можна говорити про якусь нову, небезпечну для нас, тенденцію або це звичайне явище?

- Це і звичайне явище. "ДНР" і "ЛНР" живуть своїм власним життям, вони зацікавлені в нагнітанні напруженості, тому що в разі якихось компромісів мова йде про їх ліквідацію.

І це частина тієї дилеми, яка стоїть - не тільки особисто перед Путіним, а й перед усією російською владою. Я перерахував 3-4 ляпаси, які Москва отримала за останні 2-3 тижні, і це буде продовжуватися.

Ще раз повторю: в цьому патовому стані це найгірше і найганебніше для Кремля. Тому він стоїть перед вибором: або ескалація, або гібридна капітуляція.

- Україна прийняла рішення про вихід з СНД. Якою може бути реакція Москви? Або це досить формальне об'єднання, і вихід або невихід України з нього нічого не значить?

- Ніякою. Тим більше що формально Україна не була членом СНД - вона не ратифікувала Статут СНД. Дивно, що на четвертий рік війни Україна і Росія підтримують між собою політичні відносини, але це вже внутрішньоукраїнське питання, в яке я не хочу втручатися.

- Можливо, ви чули про ініціативу з надання українській православній церкві статусу автокефальної. В даний час це питання обговорюється на Синоді Константинопольського патріархату. Президент Порошенко надає цьому дуже велике значення в контексті становлення України як незалежної держави. На вашу думку, наскільки це важливий крок? Чи піде Константинополь назустріч Україні?

- Повністю згоден. Це дуже важливий аспект незалежності України. Тим більше, що ясно: Московська патріархія - це таке відділення КДБ.

І взагалі, якщо вже ви мене втягнули в цю внутрішньоукраїнську дискусію, я вважаю, що при всіх претензіях до Порошенка, перш за все, щодо глибині економічних реформ в Україні, я високо оцінюю його дипломатичну діяльність. Цей фронт - підтримка Заходу - він витримує блискуче.

Ви пам'ятаєте, що починалося з дуже млявою реакції Заходу. У перші тижні - заява тодішнього глави НАТО Столтенберга про те, що ні в якому разі не буде військового втручання. Або слова Обами в інтерв'ю журналу Atlantic, суть яких зводилася до наступного: ну, що поробиш, росіянам хочеться згвалтувати Україну набагато більше, ніж нам її захистити.

При такому настрої Заходу було дуже важко організувати підтримку. І це заслуга Порошенка. Звичайно, це багато в чому заслуга і Путіна, який відкрив ще цілий ряд фронтів агресії проти Заходу.

Але в цілому, якщо порівнювати сьогоднішню підтримку Заходу і ту, яка була 4 роки тому - це, безумовно, перемога. Зрозуміло, не тільки особисто пана Порошенка, але української дипломатії в цілому. Але за зовнішню політику в Україні відповідальний президент."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...