Вибори, вибори: У Кличка замислили "злити" Порошенка

Київський мер Віталій Кличко і його політична сила УДАР замислюються про те, щоб піти на наступні парламентські вибори окремо від "Блоку Петра Порошенка", в якому столичний градоначальник досі формально залишається головою політради.

Фінансові функціонери УДАРу активно підштовхують Кличка і до походу на президентські вибори. Однак на шляху тріумфального повернення УДАРу та його лідера у велику політику може стати небажання самого Кличка займатися цим процесом, відсутність суспільної підтримки і проблеми з нинішнім президентом Петром Порошенком, передають Патріоти України.

Команда Віталія Кличка останнім часом почала підготовку до парламентських виборів. За інформацією журналістів, ідея йти на вибори окремим від БПП флангом народилася в команді мера ще кілька місяців тому. Активно цю ідею просувають фінансові функціонери партії. Мова йде, наприклад, про найближчого соратника Кличка Артура Палатного, а також лідера депутатської групи УДАР у фракції БПП, народного депутата Оксану Продан.

За інформацією співрозмовника видання з оточення Кличка, зараз у партії хочуть призначити новим головою політради екс-нардепа, керівника житомирського обласного осередку партії Рустама Раупова.

"Ударівці" розуміють, що Порошенко йде на дно, особливих альтернатив у них немає, тому було вирішено реанімувати УДАР. Зараз частина наближених до нього активно підштовхує Кличка, щоб він взявся розвивати партію", - коментує джерело.

Але для того, щоб реалізувати такі далекосяжні плани, УДАРу потрібно провести велику роботу як на місцях, так і в самій партії. Починаючи з 2015 року, коли партія УДАР фактично злилася з президентською партією "БПП-Солідарність" (чому, до речі, були раді не всі представники партії і регіональні осередки), політпроект Кличка почав поступово зникати з інформаційних радарів. Ситуацію ускладнило й те, що після об'єднання Кличко очолив партію БПП. Незважаючи на те, що він перманентно заявляв про своє бажання скласти мандат лідера, з'їзд з цього приводу так і не відбувся, і він досі головує в цій політсилі.

Складна ситуація спостерігається і в депутатській групі "ударівців" у парламенті: формально вона налічує близько 40 нардепів, проте, за словами джерела, зараз людей, що орієнтуються безпосередньо на Кличка, залишилося близько 20-25 осіб.

"Від УДАРу зараз залишилася тільки назва, тому що, коли Ковальчук (Віталій Ковальчук, екс-голова фракції УДАР, перший заступник голови Адміністрації президента, - ред.) керував процесом, він налагодив співпрацю на місцях і загальне функціонування партії. А зараз цього немає, треба виробляти нові схеми. Крім того, хтось переключився на БПП, хтось пішов до Наливайченка, хтось до Гриценка, частина людей в групі зараз орієнтується на Кононенка, частина на Гройсмана", - розповідає співрозмовник.

Однак, незважаючи на всі складнощі, бажання відродити колишню славу і міць політсили у соратників Кличка вистачає. "Поки ми перебуваємо у співпраці з президентом, ми не зрадники і Порошенка підтримуємо, але якщо ми будемо бачити, що нам вигідніше йти не з БПП, то ми підемо на вибори окремо, а пізніше створимо коаліцію з пропрезидентською силою. Тим більше наші партнери робили соціологічні виміри і з'ясували, що за тим ж Києвом у Кличка хороші показники. Однак поки рано про це говорити, ще рік до виборів. Але що стосується президентства, то тут найреальніше похід не зараз, а через каденцію", - прокоментував один з політичних партнерів київського мера.

Публічно соратники Кличка обережно коментують тему самостійного походу на вибори колись потужної політичної команди УДАРу. "Поки ніяких рішень група не ухвалювала, коли настане час, група збереться, ми вирішимо і все оголосимо", - повідомив соратник Кличка, нардеп Дмитро Білоцерковець.

Голова внутрифракційної групи УДАР Оксана Продан, до якої також звернулися за коментарем, і зовсім спростувала цю інформацію.

Можливо, така реакція "ударівців" пов'язана з тим, що сам Кличко для себе поки не визначив, чи він хоче йти на поводу у бажань своїх соратників або продовжувати керувати Києвом, де у нього є достатньо високий рівень підтримки.

За свідченнями людей з його оточення, поки Кличка влаштовує позиція мера. "Він коли зрозумів, що йому доведеться пахати не тільки в Києві, але і по всій країні, і при цьому ще й стежити за тим, що відбувається в столиці, доведеться їздити, спілкуватися з виборцями, став сумніватися в цій ідеї. Тим більше, та ж соціологія показує, що Київ підтримує його як мера, але не готовий відпускати його на президентство", - коментує людина з оточення міського голови.

Крім того, проблеми з реалізацією цієї ідеї можуть виникнути і за ланцюжком Кличко-Порошенко, адже останній точно не хоче бачити на своєму і без того проблемному виборчому шляху конкурента, який відбирає у нього і його політсили голоси.

"Є момент ухвалення бюджету, і тут Кличку потрібно мати хороші відносини з президентом, йому війна з ним не вигідна. Крім того, правоохоронні органи давно вже назбирали на Кличка і, наприклад, Білоцерковця папки зі справами, і той знає про це", - розповідає обізнаний співрозмовник.

Тому поки, враховуючи всі обставини, ця історія виглядає лише ідеєю декількох великих функціонерів УДАРу, бажаючих отримати більший вплив у політичному середовищі. Однак ніхто не може прогнозувати, в який бік повіє вітер зі столиці Австрії, де зараз мешкає близький до Кличка олігарх Дмитро Фірташ.

До того ж зовсім нещодавно на прийомі в американському посольстві київського мера бачили в компанії ще однієї близької до Фірташа людини – нардепа Сергія Льовочкіна. А це може означати, що ближче до виборів "ударівці" ще можуть піднести сюрпризи.

На Банковій дуже стримано ставляться до рухів у таборі УДАРу. "У нас позиція така: підтримуємо Кличко. Якщо ж він вирішить кудись піти, то побачимо як він тоді зможе стати мером", - зазначили джерела в АП.

Джерело: Апостроф
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...