Видатні діти України: Дітлахи, які обійшли не лише своїх однолітків, а й дорослих, у спорті, мистецтві, науці і не тільки (фото)

Сьогодні в Україні святкують День захисту дітей. День розваг, відпочинку і дитячої безтурботності.

Проте є діти, які можуть дати фору дорослим. "Факти" підготували добірку дітлахів, які обійшли не лише своїх однолітків, а й дорослих, у спорті, мистецтві, науці і не тільки, передають Патріоти України.

Юний рятувальник

Киянин 15-річний Андрій Буртовий від пожежі мешканців багатоповерхівки.

Юнак проходив повз палаючий будинок. Не злякався і забіг у задимлений під'їзд та почав стукати в квартири на усіх поверхах.

Рятівник попередив жителів, які не підозрювали про пожежу. Коли на місце події приїхали рятувальники, жителі вже чекали на вулиці. Через пожежу ніхто не постраждав. Вогонь спалахнув в одній з квартир і перекинувся на дах.

Знайти героя рятувальникам вдалось не одразу. Хлопець попередив про пожежу і пішов додому. Лише через кілька днів його вдалось відшукати завдяки жителям погорілого будинку.

Наймолодший гросмейстер

Наймолодшим європейським гросмейстером став киянин 15-річний Кирило Шевченко.

Юнак систематично перемагає в національних та світових змаганнях з шахів. У світі за українця менший лише 14-річний американець Авондер Ліанг.

Стаж перемог хлопця налічує вже не один рік. В дев'ятирічному віці він став кандидатом в майстри спорту.

Хлопець не пам'ятає як почав грати в шахи. Бабуся каже, що це сталось випадково. Коли 3-річний Кирило був в гостях у родичів і з іграшок була лише шахівниця. Щоб розважити малюка, бабуся почала з ним переставляти фігури на дошці.

Маленька художниця

Жителька Дніпра 3-річна Ніка Стрілецька створює унікальні картини.

Першу картину дівчинка намалювала у дев'ять місяців. Працює дівчинка в напрямку абстрактного живопису. "До малювання її ніхто не примушував. Малеча сама взяла пензель, фарби матері і почала малювати", - каже мати дівчинки, професійна художниця Тетяна Охріменко.

За плечима Ніки вже кілька персональних виставок. Щомісяця знаходиться один-два покупці робіт дівчинки. Середня вартість картин – $200.

Минулого року Ніка встановила рекорд України. Вона стала наймолодшою авторкою персональної виставки картин абстрактного живопису.

В один рік – на ролики

У 16-місячному віці не всі діти ходять, але Олівію Шпитко це не зупинило і дівчинка стала найменшим ролером в Україні. До неї це звання носила півторарічна дівчинка.

До найменших за розміром роликів малеча ще не виросла. Тож носить на кілька розмірів більші. Дівчинка не просто їздить на роликах, а виконує нескладні маневри: оминає фішки та вилазить на малий трамплін.

Винахідниця

Львівянка 16-річна Софія Петришин винайшла прилад для людей з вадами зору.

За кілька тижнів дівчинка представить свій винахід на Міжнародній олімпіаді геніїв у США. Прилад перетворює цифрову інформацію на шрифт Брайля. З його допомогою незрячі зможуть зчитувати інформацію з комп'ютерів, екранів банкоматів чи інформаційних моніторів.

Дівчина планує розробити ще один винахід для людей зі слабким зором. Це буде додаток для операційної системи Android. З його допомогою користувачі зможуть вивчати шрифт Брайля через Bluetooth-модуль.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...