Видатні українці: Володимир Бец - автор фундаментальних наукових відкриттів у дослідженні будови людського мозку

Факти ICTV продовжують серію публікацій про видатних людей, які народилися на території сьогоднішньої України. У цій публікації – про Володимира Беца. Саме він зробив неймовірні відкриття про будову людського мозку.

Фото: Факти ICTV

Коли ми згадуємо видатних українців і всіх, народжених нашою землею, скажемо й слова пошанування на честь видатного українського анатома й гістолога, педагога, професора Київського університету, члена багатьох наукових товариств. Ідеться про Володимира Беца, пишуть Факти ICTV, повідомляють Патріоти України.

Володимир Бец народився в селі Татарівщина поблизу міста Остра (Чернігівська область) у поважній дворянській родині. Навчався в Ніжинській та ІІ-й Київській гімназіях.

1860 року, після закінчення медичного факультету Київського університету, провадив наукові дослідження у сфері анатомії. Одночасно вивчав рідну українську історію.

Разом із Володимиром Антоновичем Бец написав та видав книжку Історичні діячі Південно-Західної Росії, котра в урядових колах була сприйнята як вияв українського сепаратизму і протест проти політики російського царату.

Тим не менш 1863 року Бец захистив докторську дисертацію про кровообіг у печінці. З 1868-го він – професор, завідувач кафедри анатомії Київського університету. Цю посаду вчений обіймав до 1889 року, коли під тиском керівництва змушений був вийти у відставку.

Але й після цього Володимир Бец приділяв увагу педагогічній роботі, не полишаючи і практичної лікарської практики.

Володимир Олексійович залишив поважну наукову спадщину, близько 50 наукових праць. Його роботи є фундаментальними науковими відкриттями й присвячені будові людського мозку: відмінностям у тонкій структурі різних його ділянок.

Праці Беца зберігають своє величезне значення і досі. Вони сприяли розвитку знань про фізіологію центральної нервової системи.

У 1870-х роках Володимир Бец зробив два фундаментальних відкриття: описав рухову зону кори головного мозку і так звані велетенські пірамідні нервові клітини, названі на його честь.

Ці дослідження він провів на дуже високому технічному рівні: анатомічні препарати, що зберігаються дотепер в Анатомічному музеї Київського медичного університету, дістали найвищу оцінку на виставці в Петербурзі 1872 року і всесвітній виставці у Відні 1873-го.

Крім проблем неврології, Володимир Бец працював над багатьма питаннями теоретичної та практичної медицини. Він вивчав будову надниркових залоз і зробив низку важливих відкриттів.

1877 року Бец також уперше провів систематичне дослідження розвитку й росту кісток.

Похований видатний вчений у Києві на цвинтарі Видубицького монастиря.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...