Викликайте швидку: Супрун назвала ТОП-5 головних симптомів інсульту

Щоб українцям було легше запам'ятати основні симптоми, чиновник прив'язала їх до слова "МОЗОК" і кожна буква відповідає за певні порушення.

Уляна Супрун

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун назвала п'ять головних симптомів, по якому можна визначити інсульт. Про це Супрун написала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, передають Патріоти України.

Для того, щоб українцям було легше запам'ятати основні симптоми, Уляна Супрун прив'язала їх до слова "МОЗОК" і кожна буква відповідає за певні порушення.

"МОЗОК. Це не лише назва одного з найважливіших органів в нашому тілі, але і абревіатура для кращого запам'ятовування перших ознак інсульту. Запам'ятайте ці симптоми", - написала в. о. міністра.

Вона пояснила, що кожна буква відповідає за мову, за очі, за запаморочення, за лице і за кінцівки.
"М – мовлення. Раптове порушення мови або людина не може відповісти на запитання.

О – очі. Несподівана втрата зору або чіткого бачення одним або двома очима.

З – запаморочення. Втрата рівноваги або запаморочення в голові.

О – обличчя. Поява асиметрії на обличчі під час розмови.

К – кінцівки. Раптова слабкість або оніміння кінцівок", - пояснила Уляна Супрун значення кожної букви і додала, що, якщо з'явився хоча б один з цих симптомів, потрібно негайно викликати швидку медичну допомогу.

"У разі інсульту час – безцінний. Пацієнт повинен як можна швидше отримати допомогу", - наголосила в.о. міністра.

Вона попередила, що інсульт найчастіше вражає людей, у яких спостерігається підвищений тиск, цукровий діабет, високий рівень холестерину, які ведуть малорухливий спосіб життя і живуть в умовах постійного стресу.

Крім того, Супрун дала свої рекомендації щодо профілактики інсульту. "Займайтеся спортом, їжте рибу і овочі, не паліть і не забувайте про регулярні візити до вашого сімейного лікаря. Тому що, в питанні боротьби з інсультом, профілактика – найкращий захист", - підсумувала в. о. міністра.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...