"Викликали лавину": Стали відомі подробиці смертельної НП з українськими туристами в Грузії (фото)

Чоловіки відстали від групи 18 липня, коли здійснювали спуск із гори Тетнульд - зірвалися зі стежки, а їхнє зникнення помітили не відразу.

Двоє українських альпіністів провели добу без їжі і практично без води у горах Грузії. Про це розповів турист Ярослав, який вижив. Його напарник Євген загинув, передають Патріоти України.

"Ми йшли в кінці групи, були з Женею, який загинув, в одній зв'язці. Ми вже спускалися з вершини гори Тетнульд (4200 м - ред.). Женя був попереду, я йшов за ним. Погода була чудовою, і ніщо не віщувало біди. Що сталося, мені важко сказати. Можу лише припустити, що Женя трохи поспішав зі спуском, а гори цього не прощають. Несподівано він послизнувся, і ми поїхали по схилу вниз. Викликали фактично лавину і на ній проїхали половину гори. Опинилися на пласкій вершині льодовика", - зазначив Ярослав.

Двоє альпіністів опинилися фактично без їжі, одні серед льодів. "Ми провели там добу. Їжі не було, а були з собою півтора літра чаю без цукру. З нами поділилися хлопці з групи перед спуском. Коли закінчився чай, я набирав у пляшку сніг і грів його на животі, щоб хоч щось пити", - каже Ярослав.

У Ярослава виявилися зламані всі ребра грудної клітини. У Жені ситуація була ще гірша. "Візуально я бачив, що у нього травма ноги, але головне - він явно травмував голову. Бо мова його була незв'язною і вести діалог він не міг. Я намагався повзти вгору або вниз, але не виходило. Пізніше я побачив вертоліт і зрозумів, що за нами все ж вислали допомогу. Чомусь перший вертоліт забрав тільки мене. Через мовний бар'єр я не зрозумів, чому. Думаю, що у них не було спеціального місця для транспортування важкого потерпілого. І не було лебідки, щоб підтягнути Женю у вертоліт. Як мені потім сказали, вертоліт був геодезичним, а не рятувальним", - розповідає Ярослав.

Наразі чоловік перебуває у лікарні Кутаїсі, до п'ятниці, 27 липня, лікарі не хочуть його відпускати додому, оскільки він отримав серйозні травми. Вирішується питання щодо його транспортування. "Чотири дні ходив із катетром, тепер пробують його зняти, щоб зрозуміти, чи зможе організм сам впоратися", - говорить Ярослав.

До альпініста Євгена вертоліт прилітав двічі, другий раз йому залишили теплі речі. Але хлопець помер, і його тіло доправили з вершини тільки у вівторок, 24 липня. Його дружина Тетяна Александрова наразі перебуває у Грузії.

Тетяна та Євген

Судячи з фото у Facebook, Тетяна та Євген дуже любили активний відпочинок. У них багато фото спуску на байдарках, відпочинку в наметах на березі моря, також удвох вони підкорювали гори.

Як ми повідомляли раніше, друг врятованого туриста Ярослава Дмитро Костюк розповів подробиці інциденту, який трапився із українськими громадянами у грузинських горах.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...