Виришіли поборотись за хлопця: Львівські хірурги виростили ногу хлопчику з його власних кісток

9-річному Назару Гнатику діагностували остеосаркому. Це злоякісна пухлина, яка дуже швидко "з’їдає" кістку.

Вона виявилася нечутливою до хіміотерапії і зруйнувала дитині великий шмат стегнової кістки. Як правило, у таких випадках роблять ампутацію, передають Патріоти України з посиланням на Zaxid.net.

Однак львівським хірургам-ортопедам вдалось провести операцію і врятувати Назарчику ногу.

Назар родом з села Тейсарів Жидачівського району Львівщини. Влітку вистрибнув з першого поверху, але невдало приземлився. Батькам про стрибок нічого не сказав. Через два тижні почав кульгати, боляче було ступати на ногу.

Зробили рентген. Лікар одразу скерував до Львова у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр. Там і виявили пухлину. Раніше у таких випадках, аби врятувати дитині життя, ногу довелося б ампутувати.

У випадку з Назаром хірурги вирішили поборотися за його ногу. Операцію планували провести наприкінці осені, а до неї хлопчик мав пройти курс хіміотерапії.

Утім, оперувати довелося набагато швидше. "Деякі пухлини нечутливі до хіміотерапії, вона на них не діє, – пояснив дитячий ортопед-травматолог вищої категорії, к.м.н. Олександр Щуровський. – Так було і у випадку з Назаром. Відкладати операцію було неможливо, бо пухлина продовжувала руйнувати нижню частину стегнової кістки".

Щуровський згадав, що декілька років тому на одній із конференцій колеги з Іспанії розповіли про нову методику операцій у таких випадках.

Уперше провести таку операцію хірурги вирішили і у Львові. Хлопчику видалили частину зруйнованої пухлиною стегнової кістки. Зі здорової ноги забрали малогомілкову кістку разом з судиною, з’єднали її з верхньою і нижньою частинами стегнової кістки, що залишилася. А судину малогомілкової кістки зшили з судинами стегна, щоб дати змогу кістці живитися.

Малогомілкова кістка доволі тонка. Щоб збільшити її стійкість і опірність ноги, видалену частину кістки не викинули, а термічно обробили і використали як каркас. Тобто всередині є малогомілкова кістка (основна), а стара (очищена) – ззовні.

З часом у хлопчика ця кістка перебудується і сформується нормальна міцна кістка. Зараз кістки зафіксовані спеціальним апаратом, з яким хлопчик ходитиме деякий час.

Операція тривала 11 годин. Результатом хірурги задоволені, бо хлопчик ходитиме своїми ногами.

"Я тепер думаю, що добре, що син таки стрибнув з вікна, бо той стрибок був поштовхом до прояву хвороби. Якби не було стрибка, пухлина б тихо робила чорну справу, руйнувала кістку і невідомо коли б проявилася і якими б були наслідки", – каже його мама Наталя.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...