Висловлювання Турчинова можуть привести до стигматизації ВПЛ і жителів ОРДЛО, - правозахисники

Ряд правозахисних організацій просять Петра Порошенка оприлюднити текст законопроекту, який передбачає ретельні перевірки всіх бажаючих отримати біометричний паспорт, які прибули з окупованих територій, і провести його антидискримінаційну експертизу.

Про це йдеться в зверненні, текст якого розміщений на сайті Донецької обласної організації "Комітет виборців України", передають Патріоти України.

"Организации, которые заботятся о правах внутренне перемещенных лиц и лиц, пострадавших в результате вооруженного конфликта в Украине, обратились к Президенту Украины Петру Порошенко с просьбой обнародовать текст законопроекта, о котором идет речь в заявлении секретаря СНБО от 22 июня 2017 года, провести антидискриминационную экспертизу указанного текста законопроекта и обнародовать ее результаты", - говориться в зверненні.

Раніше повідомлялося, що секретар РНБО Олександр Турчинов заявив про необхідність проведення ретельних перевірок всіх бажаючих отримати біометричний паспорт, що прибувають з окупованих територій. На думку секретаря РНБО, існує "небезпека, що під виглядом українських громадян з окупованих територій, доступ до безвізового режиму можуть отримати сепаратисти, громадяни іншої країни, терористи або представники російських спецслужб". У зв'язку з цим, на думку Турчинова, нагальною є необхідність внесення змін до законодавства України, що дозволить здійснювати ретельну перевірку громадян, що прибувають з окупованих територій для отримання біометричного паспорта. За його словами, для правового врегулювання цього питання був підготовлений законопроект, який розроблений народними депутатами-членами парламентської коаліції. Цей законопроект, ймовірно, буде спрямований на законодавче закріплення додаткової перевірки жителів непідконтрольних територій Донбасу і окупованого Криму і найближчим часом має бути внесений до Верховної Ради України.

Правозахисники підкреслюють, що постанова Кабінету Міністрів України від 07.05.2014 №152 "Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон" вже визначає порядок ідентифікації особистості і перевірки її належність до громадянства України при отриманні паспорта для виїзду за кордон. Ця процедура вже передбачає механізми ідентифікації особистості і перевірки її належність до громадянства України в разі, якщо така особа отримала паспорт громадянина України на тимчасово окупованій території або в органах ДМС, які тимчасово не здійснюють свої повноваження.

"Не ставя под сомнение необходимость проведения идентификации всех лиц, подающих заявления на получение паспорта гражданина Украины для выезда за границу, считаем, что тональность информационных сообщений, которые звучат от первых лиц страны, акцентирует внимание не на необходимости корректного наполнения Единого государственного демографического реестра, а на выделении лиц, выехавших с временно оккупированной территории, как требующих "тщательной проверки". С сожалением отмечаем, что подобные высказывания могут привести к стигматизации жителей оккупированных территорий, временно неподконтрольных территорий и лиц, которые вынужденно переместились. А это более чем 7 миллионов граждан Украины", - підкреслюють правозахисники.

На їхнє переконання, оприлюднений текст заяви секретаря РНБО, складений в такій тональності, "в умовах постійного антиукраїнської пропаганди виробляє дуже негативний вплив на ставлення жителів тимчасово окупованих і непідконтрольних територій, а також внутрішньо переміщених осіб, до процесу реформ в Україні і спонукає тривогу в суспільстві , яке дуже сильно страждає від наслідків збройного конфлікту на сході України, а особливо - в умовах відсутності оприлюдненого тексту законопроекту, про який йде мова в аявленіі секретаря РНБО, а також громадської дискусії і експертних висновків з цього дуже чутливого і суспільно важливого питання".

Правозахисні організації просять оприлюднити текст зазначеного законопроекту, провести антидискримінаційну експертизу зазначеного тексту законопроекту і оприлюднити її результати; провести громадське обговорення із залученням експертів і представників правозахисних організацій.

Також правозахисники просять "надалі утриматися від подібних дискримінаційних висловлювань від імені РНБО, оскільки такі заяви суперечать заявленій політиці, спрямованої на реінтеграцію населення тимчасово непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей".

Звернення підписали представники БФ "Схід-СОС", ГО "Донбас СОС", ГО "Громадський холдинг "Група впливу", БФ "Право на захист", ГО "КримСОС".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...