Високошвидкісні потяги в Україні: Стало відомо, коли і де вони з'являться

В Україні через 5-10 років може з'явитися високошвидкісна євроколія "Одеса-Київ-Львів".

Техніко-економічне обґрунтування проекту вже розробляє італійська компанія Italferr, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Відзначають, що у 2016 році Україна підписала Ланьцутську Декларацію ІІ про наміри брати участь у розвиткові маршруту Via Carpatia. Він включає в себе будівництво як залізниці, так і автобанів.

Via Carpatia - транспортна магістраль, яка повинна з'єднати Європу з півночі на південь. Кінцевими пунктами маршруту стануть місто Клайпеда в Литві та місто Салоніки в Греції. Згідно з документом, по території України магістраль буде проходити через Мостиську, Львів, Тернопіль, Чернівці, Луцьк, Ягодин, Рівне, Житомир, Вінницю, Коростень, Умань, Одесу та Київ. Варто відзначити, що у 2012 році проект включав Україну.

У кінці листопада міністр інфраструктури Володимир Омелян анонсував будівництво швидкісної євроколії з Одеси до Києва. Її вартість - 800 млн євро. За словами міністра, середня вартість кілометра - 1-2 млн, на всю протяжність шляху вийде 500-800 євро.

"Самі потяги - це ще додатково 20-30 млн євро. Зараз пасажирський поїзд можна купити за 10 млн євро. Відповідно, три-чотири потяги забезпечать денні поїздки", - говорить Омелян. За словами чиновника, євроколію можна будувати паралельно дорозі, яка з'єднує Київ і Львів. Уздовж неї - державна земля, на якій можна безкоштовно будувати.

Відомство розглядає два варіанти будівництва залізниці: приватно-державне партнерство і спільне управління, або повністю приватна залізнична компанія, яка буде володіти побудованою інфраструктурою 99 років. Омелян передбачає, що ціна квитка на швидкісний поїзд може становити 500-700 гривень із Києва до Одеси. Однак цей проект може зайняти п'ять-десять років, зазначає міністр.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...