З козацьких часів, або Як з’явився День захисника України

14 жовтня святкується День захисника України – як народилася нова дата, та що вона значить в історії.

2014 рік – російська збройна агресія в Україні запустила активний процес декомунізації країни — відмови від радянських символів і свят, передають Патріоти України.

24 вересня 2014 року – “Україна більше не святкуватиме День захисника Вітчизни 23 лютого” – таку заяву під час святкування Дня Незалежності зробив президент України Петро Порошенко. “Ніколи!”, – підкреслив український лідер.

Народження нової дати

Новим указом Петра Порошенка вшановувати мужність та героїзм українських воїнів у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність Україна починає 14 жовтня.

Таким чином указ президента України Леоніда Кучми 1999 р. Про святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого відійшов у минуле.

Чому 14 жовтня?

14 жовтня історично вшановували українське військо на Покрову.

14 жовтня традиційно відзначається як день створення Української повстанської армії.

"14 жовтня, Покрова Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів був святковим днем захисників Вітчизни. Тому, минулого року, свідомо викреслюючи з українського календаря чуже, штучно до нас привнесене свято російської армії-окупанта, я цілком природно зупинив свій вибір на 14 жовтня", — зазначив Петро Порошенко.

День захисника України 2018 – вихідні

Вихідні дні з нагоди свята 14 жовтня в Україні триватимуть три дні. Цього року дата свята припадає на неділю, тому вихідний переноситься на наступний за ним понеділок.

Таким чином, вихідні на День захисника 2018 в Україні – з 13-го по 15 жовтня включно.

Джерело: Факти.ICTV
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...