За $800 у 40 міст, або Як студентка чотири місяці подорожувала Азією (фото)

Коли ти потрапляєш в Азію, то там все інше: культура, думки, спосіб життя, їжа. І все це до нестями цікаво.

Проект Дівчина й Азія: 1000 і 1 спосіб вижити – це задум студентки, яка здійснила подорож 5 країнами (Індія, Шрі-Ланка, Індонезія, Малайзія, Сінгапур) і 40 містами Південно-Східної Азії протягом 4 місяців, передають Патріоти України.

Враження неможливо виміряти кількістю знаків, але варто відчути емоційний заряд. Про нюанси подорожі Ліза розповіла журналістам:

– Як ти наважилася на таку авантюрну пригоду і що на це сказали батьки?

– Я купила квитки і поставила батьків перед фактом – їду в Азію на 4 місяці. Мама хвилювалася але дозволила, бо знала, що я мрію потрапити в Індію. Вона була рада за мене. Батька взагалі не довелося переконувати, він прийняв моє рішення. Багато було упереджень зі сторони навчання, фінансів і просто здорового глузду.

Всі зірки стали на своє місце. Вибір зроблено за один день.

– Яким був твій маршрут?

– Із Києва я летіла у Нью-Делі (в Індії прожила 2 місяці), потім переліт на Шрі-Ланку, далі рухалася у Малайзію, опісля Сінгапур, Балі, Ява (Індонезія). Поверталася у Київ через Грецію. Багато коштів йде на квитки, звісно є ті, хто повністю подорожує автостопом , але це займає набагато більше часу. Купуйте квитки в момент розпродажу, шукайте вигідні авіарейси і вам точно поталанить заощадити.

– Чому саме Азія і таке палке бажання побачити Індію?

– Азія це зовсім інший світ, незвичний для нас. У всіх перша асоціація, що там треш, бруд, хвороби, так але не тільки… Я подорожувала країнами Європи і вони здалися мені однаковими. Наприклад біля Чорного моря, Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Вірменія.

Індія – це особиста ціль, а філософія подорожі насправді проста. Якщо вже я заплатила 300$ за квитки в Індію, то розумніше було об’їхати ще декілька країн, це значно дешевше, аніж знову витрачати кошти на авіарейси. Спочатку я думала, що це буде навколосвітня подорож і після Азії я потраплю в Європу, а опісля Латинська Америка. Але Вселенна вирішила інакше.

– Чи плануєш завершити задум навколосвітньої подорожі?

– Так! Спершу я попрацюю, щоб фінансово мати можливість це здійснити, завершу справи у Києві і думаю, що з Нового року знову чкурну кудись, бо ще багато усього хочу побачити.

Як спланувати подорож студентці з обмеженим бюджетом?

Як спланувати? Та ніяк, для мене це складно, ти не можеш передбачити усіх нюансів. Так цікавіше, тим більше туристичні маршрути – це не для мене. Я хотіла бачити життя таким, як воно є. Щодо витрат, то 35$ коштує віза на Шрі-Ланку і 75$ для українців у Індію, інші країни без віз. З собою на 4 місяці я взяла 800$.

– 800$ на такий великий період часу, як вдавалося економити?

– Тут все просто: автостоп і КаучСерфінґ (мережа гостинності у вигляді онлайн-сервісу, яка об’єднує більше 2 мільйонів людей у 238 країнах. Учасники безкоштовно діляться один з одним місцем для ночівлі під час подорожей та розвивають культурний взаємообмін, – ред). Вийти з різних авантюрних ситуацій нам допомагала харизма, але не завжди… Перед Шрі-Ланкою ми з супутником розділилися, так нам було легше, кожен має свій темп.

Приїхавши на Шрі-Ланку, я зустрілася з другом з Бразилії і ми вирішили піти в національний парк і розкласти палатку. Далі нас благополучно забрала поліція, бо як виявилося це заборонено.

У нас ніхто нічого не питав, у відділку ніхто не говорив англійською, нас повели під суд. І ми заплатили 300$ штрафу,враховуючи цей факт можна автоматично скоротити мої витрати.

– Як прийшлося з речами?

– У мене був 20-літровий рюкзак, брала з собою спальник, каремат і ще купу речей, я ж дівчина! Але, якщо ви можете все вмістити у менший об’єм, то будь ласка. Я бачила дівчинку, яка подорожувала із семи-кілограмовим наплічником.

– Головною метою була Індія. Чи знайшла ти там духовний спокій?

– Свій спокій я віднайшла у віпасані, що у перекладі означає “Медитація прозріння”. Це один із напрямів розвитку людини за допомогою буддійської медитації. У мене було 10 днів медитації, коли не можна читати, писати, говорити і контактувати з гаджетами і людьми.

Ми слухали лекції, як правильно акцентуватися на думках, насолоджувалися світом і були наодинці з собою. Цей вид медитації допоміг мені вирішити особисті переживання, прийти до осмислення і переусвідомлення власних проблем і життя в цілому.

– Індія це рай для вегетаріанця, чи припала тобі до душі місцева кухня?

– Їжа дуже гостра і її гострота зменшується з півночі на південь країни. Вони додають стільки приправ, що й годі усі запам’ятати. Я вегетаріанка уже 5 років, тому цікаво було скуштувати їхні варіації такого меню. До широкого асортименту гострих приправ я звикла за два дні.

– Ти навчаєшся на випускному курсі. Як вдалось поєднати навчання та подорож?

– Протягом подорожі я зовсім не вчилася, але вчасно повернулася в момент написання всіх модульних перед заліковою сесією. Тому успішно склала все на 4–5 і мене допустили до сесії.

Цьгоріч я закінчувала бакалаврат КНТЕУ за спеціальністю менеджмент готельно-ресторанного бізнесу. Труднощів із державними іспитами не виникло, тому я щаслива очікую диплом бакалавра.

– Чи виправдали індуси твої очікування?

– Я більше вірила у духовність цих людей, що вони широко обізнані, щасливі і що всі їдуть в Індію, щоб віднайти гармонію всередині себе, помедитувати. Насправді ці обивателі більше релігійні аніж духовні. А для мене це різні речі.

Вони виконують свої ритуали за традиційною звичкою, а вірять тому що так сказали батьки. Далеко не усі осмислюють духовну цінність і це стало для мене маленьким потрясінням.

– Як змінюється життя після Travel alone?

– Ти більше часу проводиш сам із собою, це дає тобі розуміння того, що насправді хочеш ти, а що інші. Коли все вирішуєш сам, то це сильно тебе загартовує, потім стає легше досягати поставлених цілей. Я задоволена змінами у собі, бо все змінилося на краще.

У своєму профілі Instagram, Ліза звітувала про свою подорож Азією і буде розповідати про наступні подорожі світом. Записи веде англійською мовою, для зручної комунікації.

Зараз, на жаль, вкрай нестабільний час в Україні. Але саме цей фактор і сприяє самостійним мандрівникам! Накопичення грошей у гривні – зараз не найрозумніша ідея. Усі кинулися вкладати кошти або ж витрачати їх. Хтось вирішує зробити ремонт чи придбати техніку або ж інвестувати в Біткоін, інші складають заначки під подушку.

Джерело: Факти.ICTV
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...