"За Іловайськом стоїть стільки горя, що пробачити брехню про трагедію не можна", - Микола Колесник

Наприкінці серпня в Україні вшановують пам'ять героїв, які віддали свої життя під час війни на сході України.

Микола Колесник, куратор батальйону "Кривбас"

29 серпня Україна вшановує пам'ять загиблих в Іловайському котлі, підступно організованому сепаратистами та російськими військами. Цього дня також вшановують пам'ять загиблих за свободу України, передають Патріоти України.

Микола Колесник, куратор батальйону "Кривбас", висловлює свою думку про ці події та згадує про втрати побратимів, поруч із якими він брав участь у боях.

"Ми відвезли загиблих і поранених у Старобешеве й цілу ніч охороняли лікарню"

"Четверта річниця Іловайського котла. Що пригадується? Пам'ятаю, як практично на моїх очах у табір 40-го батальйону територіальної оборони "Кривбас" потрапив "Ураган", - згадує ті події Микола Колесник.

В той момент потужним вибухом перебило високовольтну лінію, трава навколо табору загорілася. 20 очаківських спецпризначенців загинули відразу.

"Було багато поранених, контужених. Ми відвезли загиблих і поранених у Старобешеве й цілу ніч охороняли лікарню. Там само були й мирні жителі з пораненнями – чітко пам'ятаю в лікарні жінку й дівчинку з осколками, а також наших загиблих хлопців, накритих простирадлами. Суєта, біганина", - додає він.

Спогади про Іловайськ – особливий біль для Миколи, зізнається він.

"Але ще болючіше бачити, як влада намагається зам'яти цю тему. Вони навіть не спромоглися придумати єдину версію брехні: є понад десять різних гіпотез, які висунули Муженко, Гелетей, Порошенко, генерали ЗСУ. Купа чиновників теж дали свої оцінки – і все це суцільна брехня", - висловлює свою думку Микола Колесник.

"У липні операція вже йшла повним ходом"

На думку куратора батальйону "Кривбас", зараз Іловайський котел намагаються виставити як раптовий напад російських військ у кінці серпня.

"Суспільство намагаються переконати, що винен тільки злий Путін. Але подібні операції не готуються за тиждень або два! Усе планувалося з початку липня, з 8-го числа Іловайськ був оточений блокпостами – бронетехніка, БМП, танки. Чекали, коли буде штурм. У липні операція вже йшла повним ходом. І це в той час, коли наші позиції щосили обстрілювали з боку Росії. Уявляєте, як боляче слухати цю брехню людям, які там були, родинам загиблих, поранених, тих, хто пройшов полон. Сім'ям тих, хто досі не знайдений і кого влада навіть не намагається шукати", - каже він.

Микола зізнається: йому боляче було дивитися на військовий парад 2014 року, адже по Хрещатику йшла бойова техніка, якої так бракувало в Іловайську.

"І як боляче мені – людині, яка надала цілий пакет бойових наказів і розпоряджень слідству. Вони здогадуються, що я знаю правду, і все одно несуть відверту нісенітницю. Ми звикли до брехні влади на будь-які теми. Але за Іловайськом стоїть стільки горя, що пробачити брехню про трагедію не можна", - резюмує Колесник.

Джерело: РБК-Styler
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...