За крок до Томосу: Хто може очолити об'єднану церкву в Україні

На даний момент розглядається кілька кандидатур на роль предстоятеля незалежної церкви в Україні.

"Вселенський патріархат наполягає на тому, щоб розширити коло кандидатів. Це важливо, якщо це Собор, який дійсно об'єднує представників різних гілок українського православ'я", - пояснює релігієзнавець Ігор Козловський, передають Патріоти України.

По-перше, до кінця незрозуміло, чи буде патріарх Філарет претендувати на роль предстоятеля. Ні, офіційна позиція УПЦ КП, звичайно, така, що Філарета консолідовано підтримають всі архієреї від КП, однак днями в ЗМІ з'явилася інформація, що Константинополь не рекомендував патріарху УПЦ КП мітити в предстоятелі.

У Київському патріархаті назвали цю інформацію "московським вкиданням", і так насправді і може виявитися, але, якщо розсудити логічно, кандидатура Філарета надто вже спірна для тієї частини архієреїв Московського патріархату, яка вирішить увійти до нової церкви, навіть не дивлячись на те, що проект незалежної церкви Філарет просував ще до того, як це стало мейнстрімом. А зібратися зовсім без архієреїв МП якось не дуже тягне на об'єднання.

У підсумку, кандидатом від УПЦ КП (такі переговори йдуть в церковних колах) може стати митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній (Думенко). Епіфанію всього 39 років, але за ці роки він зробив відмінну кар'єру в церкві: у 29 років стає секретарем Філарета, через пару місяців призначається керуючим справами Київської патріархії, в 33 роки стає архієпископом і постійним членом Синоду, а через рік зводиться в сан митрополита. Правда, для такої ортодоксальної церковної системи, якою є православ'я, Єпіфаній для предстоятеля всієї автокефальної церкви - занадто юний.

Ще цікавіша ситуація - з можливим кандидатом від УПЦ МП. Предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій вже встиг різко засудити ідею надання томосу: мовляв, українська церква і так незалежна, відповідно, за логікою речей, брати участь в об'єднавчому Соборі, а тим більше претендувати на пост предстоятеля нової церкви, митрополиту Онуфрію сенсу немає.

Друга людина в УПЦ МП після Онуфрія - митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич). Він же обіймає посаду керуючого справами УПЦ МП. Але митрополит Антоній також встиг наговорити досить різких речей: наприклад, про те, що визнання нової автокефальної церкви є "антиканонічними діями".

Втім, чим ближче до заповітної дати, тим більша ймовірність того, що позиція певної частини УПЦ МП зміниться і на Собор прийдуть ті єпископи МП, які в публічних заявах виступали досить різко проти об'єднання.

Хоча далеко не всі архієреї в УПЦ МП використовують різку риторику. Відомо, що частина священиків УПЦ МП прагнуть не до формальної, а реальної незалежності від Москви, тому й підтримують ідею об'єднання. У підсумку, на місце предстоятеля незалежної церкви від МП пророкують митрополита Вінницького і Барського Симеона (в миру Володимир Шостацький). До речі, саме він міг стати предстоятелем УПЦ МП в 2014 році, так як увійшов до трійки лідерів на голосуванні Синоду.

Джерело: Апостроф
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...