"За рибу гроші": Названо єдину користь для світу від незаконного та небезпечного Керченського мосту

Вчені ведуть постійне спостереження за сезонними міграціями промислової риби в Азово-Чорноморському басейні.

Зараз хамса збирається в великі і щільні зграї і виходить через Керченську протоку з Азовського моря, де нагулювалась в літній період, в більш тепле Чорне море, до місць майбутньої зимівлі. В першу чергу мігрує молодь, а пізніше, в кінці осені, буде виходити доросла хамса, - передають Патріоти України з посиланням на кримські ЗМІ.
Так, в повідомленні наголошується, що мігруючі косяки риби вільно проходять між опорами Кримського мосту. Від Тамані до Керчі - це 595 конструкцій з кроком до 63 метрів, за винятком двох фарватерних опор: між ними 227 метрів. Проектні рішення приймалися з урахуванням характерної для даного регіону масової міграції кефалі, ставриди, хамси та інших видів риб в певні періоди року.
За зграями хамси слідують морські і пернаті хижаки, в тому числі дельфіни, риба луфарь, а також чайки і баклани. Вчені відзначають, що Кримський міст, зокрема, допомагає мальку втекти від погоні: вони ховаються в тіні автодорожніх і залізничних опор і прогонових будов. У свою чергу керівник управління океанографії і природоохоронних досліджень «АзНДІРГ» Тимофій Барабашин заявив: «Молодь хамси мігрує з Азовського моря в Чорне і назад щороку. Опори Кримського мосту привертають зграї молоді, де вона в тіні ховається від хижаків, в першу чергу - чайок і бакланів. Міст тут виконує свого роду захисну функцію, нехай і в локальних масштабах».
Спостереження за екосистемою в Керченській протоці, а також Таманській і Донській затоках та інших водних об'єктах, розташованих в районі великого будівництва, проводяться щоквартально з осені 2015 року з екопрограмою Кримського мосту. В ході минулого весняно-літнього моніторингу вчені фіксували поблизу Кримського мосту в різні дні до 600 дельфінів. Афаліни і азовки - вірні супутники великого будівництва, що говорить про відсутність негативного впливу проекту на екологію в регіоні.

Наостанок, провідний інженер з охорони навколишнього середовища ФКУ Упрдор «Тамань» Оксана Фурсова зазначила: «Вчені в ході чергового моніторингу в Керченській протоці зафіксували, що всі біологічні процеси в морському середовищі протікають без порушень, а пальові складові Кримського мосту служать привабливою кормовою базою для косяків риб, які, в свою чергу, притягують велику кількість ссавців».

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...