За три роки Україна змогла відновити систему ППО, - військовий експерт

Якийсь проміжний підсумок переозброєння зенітно-ракетного компонента Повітряних Сил підбили 4 листопада на тимчасовій майданчику біля Олександрівки (Херсонська область).

Тут за участю командувача ЗС України генерал-полковника Сергія Дроздова пройшли масштабні стрільби ракетників ППО, - передають Патріоти України з посиланням на блог війсового експерта Михайла Жирохова.

За повідомленням офіційних ЗМІ, вперше за останні роки було здійснено 23 пуску розрахунками комплексом «Бук-М1" та С-300 (причому двох модифікацій - як «ПС», так і «В1"), причому за реальними мішенях - 11 беспилотникам ВР- 3 «Рейс». Крім того, відпрацьовувалася взаємодія з військової ППО - розрахунки ЗРК «Оса» виконали ще 20 пусків.

Це була реальна демонстрація тих досягнень ракетників за останні пару років. А наша оборонна промисловість в тісному контакті з військовими змогла досягти чималого. Був запущений процес модернізації зенітних ракетних систем. У число пріоритетів потрапили ПЗРК «Стріла», гарматно - ракетний комплекс «Тунгуска», ЗРК «Оса», «Бук - М1" та С-125.

Відзначимо, що на весну 2014 р вдалося зберегти більшу частину сучасних систем, які дісталися країні після розвалу СРСР. Мало того, використовуючи можливості підприємств військово-промислового комплексу, вдалося в деякій мірі модернізувати окремі зразки.

З осені 2014 почалися серйозні роботи як по відновленню кількості комплексів, так і по введенню в дію раніше знятих з озброєння ЗРК. В результаті до літа 2017 р серйозно просунулися в цьому напрямку. Так, за 2015 року було відновлено 38 зенітно-ракетних комплексів, ще 7 - у наступному році. Природно, що цифри за цей рік ще не відомі, але з уривчастих відомостей можна зробити висновок, що масштаб робіт ще більше.

Наймасовіше відновлювалися комплекси С-300, чому сприяє наявність в країні таких підприємств як ДержККБ «Луч», Жулянський машинобудівний завод «Візар» (при СРСР здійснював збірку ракет для ЗРК С-300), науково - виробниче об'єднання «Павлоградський хімічний завод» ( виробництво компонентів твердого ракетного палива), а також серйозний довоєнний зачепив. Адже до 2013 р ДП «Укроборонсервіс» відремонтувала для МО України вісім дивізіонів С-300ПС, причому їх ресурс був продовжений на 5 років або 5 тис. Годин. Крім того, підприємства постійно працювали на іноземних замовників у справі ремонту комплексів С-300ПС - зокрема, Білорусі і Казахстану.

Деяким відкриттям для широкої публіки стала демонстрація на День Незалежності відновленого комплексу 9K330 «Тор», який був знятий з озброєння ЗСУ в 2001 р через неможливість підтримувати його в стані боєготовності. Тоді ж з'явилися відомості, що відновленням займається Львівський радіоремонтний завод «ЛОРТА», який власне кажучи займається і відновленням ЗРК С-300.

Перед виставкою «Зброя та безпека-2017" з'явилися також цікаві кадри випробувань модернізованого фірмою «Радіонікс» комплексу С-125. «Родзинкою» саме цього варіанту (а є ще принаймні один - від «Аеротехніка-МЛТ») є установка на ракети нових напівактивна або активних головок наведення, що значно підвищує ефективність комплексу. І хоча ці роботи здійснюються в інтересах іноземного замовника - Анголи, однак є відомості, що цілком реально прийняття на озброєння цього варіанту модернізації для ЗСУ. Тим більше, що комплексів С-125 залишилося приблизно на 20 дивізіонів.

І хоча в умовах сучасної війни застосування стаціонарних засобів ППО є в деякій мірі анахронізмом, однак поки вибирати нам не доводиться. Вкрай вимушеним заходом виглядає і зацікавленість наших військових (якщо тільки ЗМІ користуються достовірною інформацією) в закупівлі комплексів «Оса», виставлених нещодавно йорданським міністерством оборони. Адже закуплені цієї близькосхідної країною ще в 1982 р комплекси вже явно не відповідають сучасним вимогам і годяться хіба, що як джерела запчастин. За відомою інформацією, «Укроборонпром» прийняв як основний для модернізації варіант Т-38 «Стилет» (розроблений і реалізується на експорт спільно з білоруськими компаніями). А при використанні ракет виробництва КБ «Луч» (а про радянських вже немає сенсу навіть говорити) змінюється 90% електроніки і по суті справи єдине, що залишиться старим так це шасі.

Відомо також, що реалізується і програма докорінної модернізації ЗРК «Бук». Причому тут крім продовження ресурсу старих ракет ведуться роботи по впровадженню вітчизняної ракети ЗР-27, яка була створена ДАХК «Артем», КБ «Луч», НВО «Арсенал» на основі авіаційної ракети класу «повітря-повітря» Р-27, яка випускається на київському підприємстві ДАХК «Артем» та нині використовується по всьому світу на винищувачах типу Су-27 і МіГ-29.

Крім того, до складу комплексу замість старої станції виявлення і цілевказівки 9С18 «Купол» застосовується трьохкоординатної РЛС кругового огляду 80К6М від запорізького НВК «Іскра», яка дозволяє виявляти цілі типу Су-27 на відстані до 400 кілометрів.

А є ще розробка ЗРК середньої дальності «Полтава», який за деякими даними планується прийняти на озброєння. Реальних відомостей про нього небагато, проте відомо, що базою його буде чотиривісний КрАЗ-7634НЕ, а ракета - все та ж ЗР-27.

В цілому можна говорити, що розвиток засобів протиповітряної оборони ЗСУ демонструє останні роки серйозний ривок і вже на нинішньому етапі розглядається військовим і політичним керівництвом країни як важливий фактор стійкості всієї оборони в разі широкомасштабної війни.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...