Забирають авто і будинки! - В Україні оголосили війну боржникам по комуналці

В Україні все частіше подають в суд на боржників з оплати комунальних послуг.

В українців забирають автомобілі, продають з молотка майно і забороняють їм виїзд з країни. Основний потік позовів юристи зараз спостерігають в Києві та Одесі, передають Патріоти України.

Скільки позовів

Зростання кількості позовів більшою мірою пов'язане зі збільшенням числа самих об'єднань, кажуть експерти. Якщо говорити про Одесу, то їх кількість за останній час зросла, як мінімум, втричі, - до приблизно 1,5 тис.

"Приводів для розглядів більш, ніж достатньо: починаючи від заборгованості по внесках в ОСББ або неякісного надання послуг, коли з ОСББ судяться самі мешканці, до вимог надати доступ до квартири для ремонту, відшкодування шкоди внаслідок незаконних дій однієї зі сторін, суперечок щодо права власності на незаконно захоплені мешканцями приміщення спільної власності", - заявив віце-президент Асоціації "Розвитку Самоврядування" Віктор Шатов.

"Найпростіший спосіб стягнути гроші - ці отримати судове рішення по боржнику. У середньому цей процес займає до місяця. У разі ж, якщо боржник відмовляється визнавати борг і починає оскаржувати рішення, суперечка може тривати і два, і три роки", - зауважив експерт.

Термін давності

Як розповіли юристи, різке зростання числа позовних заяв від ОСББ до мешканців пов'язане також і з їх побоюваннями закінчення термінів позовної давності.

"Більшість ОСББ створювалися в 2015 році, позовна давність - 3 роки. Бояться, що після закінчення цього терміну нічого в підсумку стягнути не вийде, ось і почали подавати в суди. Звертатися до суду є сенс, коли сума боргу перевищує витрати на послуги адвокатів та інші витрати. За подачу позову тільки на одну квартиру-боржника судового збору потрібно сплатити близько 1 700 грн. Отже, через не великі борги в суд ніхто не піде", - розповів юрист Володимир Блащук.

До суду на ОСББ

На сьогоднішній день в Україні є категорія боржників, які самі пред'являють претензії до роботи ОСББ через невідповідність внесків кількісті та якісті послуг, що надаються, неправильно нараховані суми заборгованості, незаконні маніпуляції правління з рахунком об'єднання.

Наприклад, приводом можуть стати і відмова ОСББ дати дозвіл на перепланування, низька якість послуг, будь-які інші порушення прав власників.

За боржників платять інші мешканці

Ті, у кого є серйозна заборгованість по рахунках за комунальні послуги ризикують отримати повістку в суд. Якщо у ОСББ накопичуються зовнішні борги, постачальники пред'являють претензії саме йому, а правління вже починає з'ясування стосунків зі своїми мешканцями.

"ОСББ мають розраховуватися з постачальниками послуг. А якщо платять не всі мешканці, доводиться брати гроші з фонду, який формується з внесків на утримання будинку. Виходить, що за боржників платять інші мешканці. Таким чином, саме заборгованість по комуналці, в грошовому вираженні, набагато перевищує борги за внесками. Там цифри можуть бути в десять і більше разів вище", - розповів директор Юридичного бюро "Аспект" Сергій Золотопуп.

Після судів за боржників береться виконавча служба, яка може подати прохання про обмеження виїзду за кордон, заарештувати і забрати на штраф-майданчик авто. Часом доходить навіть до примусового вилучення дорогої побутової техніки та електроніки.

Джерело: UBR
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...