Загроза людству: Вчені зробили несподівану заяву про Чорне море (відео)

Вперше в історії незалежної України провели екологічне дослідження Чорномор'я, флору та фауну. Висновки майже на тисячі сторінок підтвердили найгірші припущення. Виявляється, що Чорне море – одна з самих забруднених частин нашої планети.

Чорне море в пакеті, точніше – в пакетах. А також бляшанках, цигарках, пластикових стаканах, сумках і навіть кедах. Ні, це не алегорія, а результати екологічного дослідження, йдеться в сюжеті 24 каналу, передають Патріоти України.

Дворічні спостереження вчених із різних країн світу завершилися лише днями. Вони поспішали, аби встигнути до Всесвітнього дня охорони довкілля, який за календарем – 5 червня. Ми покажемо вам, чим же хворіє Чорне море та як кожен з нас може допомогти йому одужати.

Сонце, море, пляж... Сміття. Літня Одеса за останні кілька років перетворилась на головну туристичну принаду країни. За сезон на узбережжя приїздить близько двох з половиною мільйонів туристів. І після шторму берег тут подекуди виглядає так: кришки, цигарки, пошматовані хвилями пакети. Усе це, разом з мушлями, працівники тутешніх пляжів закопують просто в пісок. Відпочивальники це бачать, але продовжують купатися.

Сміття на пляжах Одеси
Природа створила чорноморський підводний світ насиченим і різноманітним: незліченні види риб, дельфіни, краби. І все це життя вирує лише у прошарку завтовшки 150 метрів. Глибше – немає кисню. В якому стані море зараз, і намагались з'ясувати вчені, беручись за дослідження вартістю майже три мільйони євро – проект екологічного моніторингу EMBLAS, який фінансує Євросоюз.

"Останні 25 років таких масштабних досліджень не проводилось", – запевнила керівник відділу Українського наукового центру екології моря Світлана Ковалішина.

Єдиним спільним в усій товщі води є, так би мовити, сліди людини – пластик, бляшанки та пакети. Вони – скрізь і всюди. І від них море тихо задихається. "Європейський союз долучив лабораторії Греції, Італії, і вони зробили деякі проби за новими показниками: антибіотики, метогеномний аналіз", – розповів керівник відділу Українського наукового центру екології моря Юрій Дєньга.

Дані про Чорне море українські вчені разом з колегами з Грузії, Росії та ЄС збирали два роки. Висновки майже на тисячі сторінок підтвердили найгірші припущення. "Виявляється, що Чорне море – одна з самих забруднених частин нашої планети. Ми знайшли мертвого дельфіна на українському узбережжі і аналізували його. Це було страшно. Там хімічне забруднення – ртуть", – зазначив керівник проекту ЄС та ПРООН Удосконалення екологічного моніторингу EMBLAS Ярослав Слободнік.

Загалом вчені виявили в морі близько півтори сотні забрудників: серед них водовідштовхувальні речовини з одягу, цитрамон, пестициди, пластик та мікропластик. Найсерйознішу загрозу становить саме останній. Бо досі невідомо, як він вплине на природу й людей.

Тепер міжнародна група вчених має запропонувати, як оздоровити Чорне море. Найперше, що пропонують українцям, – відмовитися від мийних засобів з фосфатами та заборонити продаж поліетиленових пакетів.

Працівники пляжу закопують сміття
"Мова йде про те, що ось найдрібніші частинки, які не помітні неозброєним оком, вони. попадаючи в організм, поступово мігрують по ланцюжку та можуть потрапити через рибу навіть у людину. Я ми це повинні розуміти, з чим ми маємо справу. Використовуючи просто поліетиленові пакети, ідучи по березі моря, викинувши його, він же не відразу щезає. І поступово, руйнуючись, перетворюється в ось такі дрібні частинки, які наносять шкоду живим організмам", – сказав директор Українського наукового центру екології моря Віктор Коморін.

Яку загрозу може приховувати пластик, людство бачить просто зараз на сумній історії коралових рифів. Їх популяція за останні десятиліття зменшилася вдвічі. Зокрема і через пластик, що дрейфує. Корали сприймають його за їжу. Отруйну їжу. Щороку в океан потрапляє більше 8 мільйонів тонн пластику. Один сміттєвоз щохвилини. Хімічні сліди кожного пакету від сміття зникнуть звідти лише за 400 років.

Опублікував: Олег Устименко

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...