"Захід-2017": Як розколюють Білорусь

Масштабні російсько-білоруські військові навчання "Захід-2017" проводяться за дивною легендою - межуючий з Польщею регіон Білорусі оголошено "ворожою державою Вейншорія".

Це виглядає так, якби Київ і Москва проводили в Україні спільні маневри проти Волині чи Галичини, - повідомляє на своїй сторінці в Facebook відомий журналіст і блогер Денис Казанський, передають Патріоти України.

За його словами, такий сценарій сильно насторожив багатьох білорусів. "Швидко виявилося, що територія вигаданої Вейшноріі збігається з територією регіону, де на виборах 1994 року великий відсоток населення проголосував за опонента Лукашенка - Зенона Позняка", - йдеться в тексті. Журналіст зазначив, що це прозахідний політик, лідер партії Білоруський Народний Фронт (аналог Народного Руху України. - ред.).

"Також в цьому регіоні проживає найбільша кількість людей, які розмовляють білоруською мовою", - підкреслив Казанський. Він зазначив, що фейкова Вейншорія швидко перетворилася в мережевий мем і стала жити своїм життям.

"Спочатку з цього приводу жартували. Але чим більше з'являлося жартів, тим більше людей стали говорити про існування Вейшноріі всерйоз. Досить швидко для неіснуючої державі вигадали прапор, герб, паспорта і власні гроші", - сказано в тексті.

Відзначається, що в білоруському інтернеті багато говорять про "нову країну" і думки з цього приводу розділилися: "Хтось вважає появу Вейшноріі і ажіотаж навколо неї спецоперацією ФСБ, спрямовану на розкол країни, а комусь ідея насправді припала до душі".

Казанський також пояснив, що раніше в РБ не було ніякої збірної назви для західних регіонів, які в минулому були в складі Польщі. "Не було своєї Галичини, свого умовного "білоруського П'ємонту". А тепер вигадана Вейшнорія може заповнити цю прогалину", - додав він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...