Західні банки долучаються до обвалу рубля

Великі західні банки згортають вкладення в рублі і рекомендують клієнтам робити ставки на подальше зниження російської валюти через ризик санкцій і відтоку капітала.

Першим грати проти рубля порадив клієнтам Bank of America Merryl Lynch. 3 серпня - за 5 днів до початку обвального падіння російської валюти на МосБіржі - в огляді Global «Emerging Markets Weekly: Famines and feasts in EXD» він рекомендував займати короткі позиції в рублі проти кошика (55% доларів 45% євро), передають Патріоти України.

Минулого тижня на тлі стрибка долара на 3,3 рубля, а євро - на 3 рубля до BofA приєдналися інші американські та європейські гравці. Як повідомляє Bloomberg, ставки проти рубля робить Morgan Stanley, а найбільший швейцарський банк UBS рекомендував клієнтам повністю згорнути вкладення в російську валюту. Аналітики обох банків написали в оглядах, що ризики переважують потенційний дохід від вкладень.
Найбільший в США банк JPMorgan розпродає облігації федеральної позики, повідомила Bloomberg Діана Амоа - інвестменеджер його підрозділу з управління активами. За її словами, ймовірність санкцій проти державного боргу РФ становить до 50 відсотків, а висока частка іноземців на ринку створює ризик значного падіння цін.
За даними ЦБ, з квітня нерезиденти скинули боргові папери уряду РФ на 370 млрд рублів, а індекс RGBI, що відслідковує їх котирування, просів до мінімуму з березня 2017 року.
«Нас всіх турбує геополітика, - сказала Амоа в інтерв'ю телебаченню Bloomberg в п'ятницю. - Багато санкцій виходить напередодні проміжних виборів. Думаю, є потреба послати потужний сигнал про те, що США не допустять втручання в свої демократичні процеси ». Хедж-фонди, які торгують фьючесрамі на рубль на біржі Чикаго (leveraged funds), вже займають чисту коротку позицію - вперше з 2015 року їх ставки на падіння російської валюти в 4 рази перевищують ставки на її зміцнення, свідчать дані CFTC.
Присутність зарубіжних спекулянтів видно на ринку свопів, вказує в огляді Райффайзенбанк. Нерезиденти приносять на ринок долари, в обмін на які залучають рублі через операції своп з російськими банками. Ці рублі йдуть на покупку валюти на спот-ринку з метою продати за більш високим курсом, описує схему аналітик Райффайзенбанку Денис Поривай.
«Рубль залишається дуже чутливим до потенційного новим законодавством США (про санкції), - відзначають в огляді аналітики Morgan Stanley. - Ми думаємо, що політичний ризик буде чинити тиск на настрої і призведе до підвищення премії за ризик по рублю з наближенням вересня».

США, найімовірніше, будуть застосовувати санкції вибірково, щоб уникнути «побічного збитку», а не приймуть законопроект повністю, говорить Тільманн Колб, аналітик UBS. Однак тиск на Росію, швидше за все, ще більше зросте в короткостроковій перспективі, попереджає він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...