"Захисник", нова-стара Ю, "об'єднавець" і "сприяння" Богородиці: Журналісти з'ясували стратегії головних кандидатів у президенти

Ключові кандидати взяли низький старт: сформували штаби і виробили стратегії.

Через кілька місяців в Україні офіційно стартує передвиборча кампанія. Журналісти з'ясували, яку стратегію оберуть ключові кандидати в президенти напередодні виборів, намічених на 31 березня, передають Патріоти України.

Петро Порошенко буде захищати український світ, Юлія Тимошенко спробує здивувати виборців численними програмами, Олег Ляшко закличе на допомогу Богородицю, а Юрій Бойко об'єднає всіх колишніх регіоналів.

Жити по-новому-2

Петро Порошенко - справжній важковаговик майбутньої кампанії. І не тільки тому, що займає крісло глави держави. Він має серйозний фінансово-медійно-адміністративний ресурс.

У глави держави вже зібрано кістяк передвиборної команди. Голова штабу - Віталій Ковальчук, перший заступник голови Адміністрації президента. Роль ключового радника-політтехнолога традиційно виконує депутат БПП Ігор Гринів, який традиційно працює в парі зі своїм однопартійцем Ярославом Лесюком.

Спічрайтер в цій команді також є – це Олег Медведєв, що колись співпрацював з Тимошенко, а нині "поставляє" промови главі держави.

Про те, що всі ці люди щільно зайнялися передвиборною грою, свідчить той факт, що Порошенко почав нарощувати свій рейтинг.

Якщо на початку року в замірах соціологів глава держави займав четверте-п'яте місця, то за вересневими даними спільного опитування компаній Соціс, КМІС і Центру Разумкова, президент став другим, поступившись лише Юлії Тимошенко.

Про завдання, які ставить перед собою на виборах команда Порошенка, розповів один з політтехнологів, близьких до Банкової. За його словами, президент вже підняв на щит кілька тем: успішну дипломатичну політику і євроінтеграційні процеси, томос - надання українській церкві автокефалії, а також створення боєздатної армії.

По суті, президентська команда буде грати на перемогу - але не в першому турі, що навряд чи можливо, а в другому. І для цього штаб глави держави постарається вивести на повторне голосування зручного для свого шефа опонента. Таким у Порошенка вважають Тимошенко.

Її спроба номер Знову

Тимошенко, яка ще в 2017 році піднялася на перший рядок президентських рейтингів і не поступається нею нікому, сидіти склавши руки не має наміру. Про це розповів Олексій Мустафін, медіа-консультант штабу Леді Ю.

За його словами, передвиборна стратегія вічної принцеси української політики розбита на чотири частини її Нового курсу. Перші дві – це просування конституційної реформи і економічний блок передбачає "перехід від олігархічного сировинного устрою до соціальної ринкової економіки інноваційного типу". Третя складова – нова політика миру: повернення окупованих територій, а також апеляція за допомогою до США і Великої Британії. Останній елемент програми Леді Ю носить назву Нова якість життя і присвячений зростанню соціального навантаження на державу.

"Наше завдання показати: у Тимошенко є план, - каже Мустафін. - Вона не йде на вибори з порожніми руками ".

Ті "смисли і меседжі", які згенерував штаб Тимошенко з нею саме на чолі, політолог Володимир Фесенко оцінює критично. Він назвав програму Леді Ю позитивною утопією, яку складно реалізувати. "Там багато цікавих ідей, але задумки від практики відділяє ціла галактика", - говорить експерт.

Перший непрохідний

Формально третє і четверте місця в останньому рейтингу кандидатів у президенти зайняла "непрофільна парочка" - шоумен Володимир Зеленський і рок-зірка Святослав Вакарчук. Однак обидва завзято заперечують свою участь у виборах. І тому говорити про їх виборчі стратегії неможливо. І запити журналістів, присвячені цій темі, Зеленський і Вакарчук проігнорували.

А ось п'яте місце у вересневому дослідженні настроїв електорату з показником 7,6% голосів окупував Анатолій Гриценко, лідер партії Громадянська позиція (ГП).

Денис Каплунов, представник штабу Гриценка, заявив, що головне завдання їх кандидата - не розгубити рейтинг і довіру виборців. І не збільшити показник недовіри, який у цього політика виявився одним з найнижчих серед конкурентів - лише 8%.

Каплунов вважає: поки що найбільша проблема лідера ГП полягає в тому, що електорат не сприймає його як експерта в економіці. А тому зараз Гриценко максимально часто коментує економічні теми.

Крім того, команда колишнього голови оборонного відомства, за словами Каплунова, хотіла б об'єднати зусилля з партією Самопоміч львівського мера Андрія Садового. Але останній поки що зволікає.

Нещодавно до колективу штабу Гриценка приєднався позафракційний депутат Віктор Балога - один з трьох братів-парламентаріїв, що представляють в нинішньому скликанні Закарпаття. Свого часу він був головою Адміністрації президента Віктора Ющенка, вважався одним з неформальних господарів Закарпатської області.

Минуле Балоги, на думку ряду експертів, робить цього політика токсичним - він навіть здатний "отруїти" рейтинг Гриценка.

Один з представників ГП на умовах анонімності розповів, що Балога повинен привнести в команду Гриценка системність роботи та організації передвиборчого процесу. "У нього великий досвід - як щодо виборів, так і в розумінні того, що потрібно робити, - заявило джерело. - Нам цього ой як не вистачає".

Жага реваншу

Опозиційний блок (ОБ) теж готується до виборів, хоча єдиного кандидата у них ще немає. Один з ключових політиків ОБ на умовах анонімності оповів про те, яким чином планує діяти цей політичний союз.

Зараз на фінальній стадії перебуває процес об'єднання блоку з партією За життя Вадима Рабіновича. До новоствореного союзу, за словами співрозмовника, приєднаються діючий мер Харкова Геннадій Кернес і скандальний проросійський політик Віктор Медведчук.

Усередині всього цього "консорціуму друзів мимоволі" йде, за словами джерела, боротьба за єдиного кандидата на президентських виборах. Змагаються три групи: "газова" на чолі з депутатом Сергієм Льовочкіним, "донецька" мільярдера Ріната Ахметова і "медведчуківська".

Поки що основний претендент - депутат Юрій Бойко, лише трохи відстає від Гриценка зі своїми 7,1%. Серед прихильників ОБ, як показали дані фокус-групи, багато хто асоціює Бойка з Віктором Януковичем - мовляв, у них навіть міміка і жестикуляція схожі. А це великий плюс для виборців південного сходу країни - базового регіону для опоблоківців.

Але представників ОБ більше турбує не єдиний кандидат, а створення нового союзу. Адже їх головна мета - парламентські вибори. "Ми будуємо нову велику партію, яка стане певним аналогом Партії регіонів, але менш централізованою", - заявило високопоставлене джерело в Опоблоці.

На виборах у ВР "аналог Партії регіонів" може розраховувати на високий результат, перетворившись на головний біль для нового президента.

Експерти впевнені: одним з прихованих "друзів" ОБ стане партія Ляшка. Адже її лідер на сьогодні обзавівся унікальним умінням - він проводить зустрічі з трудовими колективами великих підприємств, підконтрольних Ахметову. Зробити подібне без схвалення власника неможливо.

Джерело в керівництві Опоблоку підтверджує, що мільярдер щільно працює з Радикальною партією.

Богородиця на спасіння

На початку бесіди Андрій Лозовий, народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка (РПЛ), осінив хресним знаменням рибний салат. І лише після цього узявся до трапези і розмови.

Лозовий, близький соратник Ляшка, розповів, що команда РПЛ зробить ставку на спілкування з людьми.

"Лідер", за словами Лозового, вже об'їздив сотню місць по всій країні, зустрічався з людьми на різних підприємствах. Під час цих поїздок, частина з яких припадає на заводи мільярдера Ріната Ахметова, нібито викристалізовується програма кандидата.

Втім, у Ляшка, який з рейтингом 5,2% займає 7-е місце в рейтингу потенційних кандидатів, є і особливі помічники у справі заробляння електоральних балів. Зводячи перст до неба, Лозовий сказав про них так: "Господь Бог, Богородиця і апостоли - ось наші політтехнологи". І повернувся до рибного салату.

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...