"Заколот Данилюка": Навіщо міністр фінансів затіяв "бучу" у Кабінеті міністрів, - Фесенко

Міністр фінансів Олександр Данилюк хоче політизувати конфлікт з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, намагаючись піти в опозицію як реформатор, якого переслідують.

Олександр Данилюк і Володимир Гройсман

Про це виданню Gazeta.ua розказав політолог Володимир Фесенко, передають Патріоти України.

Напередодні Данилюк написав листа до країн "Великої сімки" зі скаргами на прем'єра.

"Міністр фінансів Олександр Данилюк вирішив політизувати конфлікт з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом. Хоче піти в опозицію як реформатор, якого переслідують. Може навіть балотуватись в президенти. Для цього потрібно, щоб про нього говорили.

Є чутки, що проти Данилюка можуть відновити справи за нерухомість в Лондоні та несплату податків. Так буде виглядати як політична жертва.

Данилюк готує підстави для гучної відставки. Хоче щоб його звільнили. До останніх подій між ним і Гройсманом були чудові стосунки. Заява про конфлікт була несподіваною. Міністр використав ситуацію з призначенням свого заступника. Каже, що це його повноваження. Це не так. Своїх заступників узгоджують із прем'єр-міністром. У нас коаліційний уряд. Є партійні та неформальні квоти самого прем'єра. Ці неформальні правила можуть не подобатись міністру, але його самого призначили за цими ж квотами. Якщо справді хотів, то вирішив би це питання. Пішов на конфлікт свідомо", - каже експерт.

"У конфлікті не вся правда є про повноваження Данилюка щодо узгодження документів з Кабміном. Мінфін не позбавляють повноважень. Їх обмежили в часі. Відомство Данилюка довго не давало згоди на ухвалення деяких речей. Це призводило до конфліктів та затримок. Наприклад, по пенсійній і медичній реформах. Через це прийняли рішення — якщо протягом 10 днів Данилюк не дає згоди, будуть вважати, що згода є. Вони все ще можуть давати зауваження. Цей політичний конфлікт ускладнив наші переговори".

Лист міністра не створить проблем для України у стосунках із МВФ. "Лист Данилюка до МВФ створює певні проблеми. Але від цього не залежить отримання траншу. Вирішальна умова - проголосувати за закон про Антикорупційний суд".

Конфлікт почався 23 травня на засіданні Кабміну. Данилюк поставив ультиматум про призначення собі п'ятого заступника Яну Бугрімову, подання на яку зробив раніше. Прем'єр відповів, що не зробить цього. Натомість Данилюк попросив готувати подання у відставку для нього. Уряд звинувачує в тому, що намагаються позбавити Мінфін повноважень щодо затвердження фінансових документів Кабінету Міністрів та підпорядкувати собі Державну фіскальну службу. У прес-службі прем'єра інформацію спростували. На ситуацію відреагували у Міжнародному валютному фонді.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...