Закон про нові санкції за порушення правил паркування опублікували в "Голосі України"

​Документ набуде чинності 27 вересня 2018 року.

Закон № 2262-VIII, який дозволяє евакуювати авто за неправильне паркування, опублікували в "Голосі України" від 31 березня. Документ набуде чинності через 180 днів з моменту публікації, передають Патріоти України із посиланням на 112 Україна.

Документ передбачає запровадження фото-, відеофіксації правопорушень. Місцева влада уповноважить інспекторів з паркування залишати повідомлення про штраф на лобовому склі, якщо водій не заплатив за паркомісце. А якщо машину залишили там, де вона заважає руху іншого транспорту, і це зафіксовано на фото або відео - її зможуть евакуювати до сплати штрафу (такі повноваження будуть у інспекторів з паркування і поліцейських). Крім того, представники Нацполіції отримають можливість не тільки евакуювати автомобілі, але і затримувати транспорт без евакуації. Водночас складається акт огляду і тимчасового затримання автомобіля.

Діятиме три режими, за якими автомобілістів зможуть притягнути до адміністративної відповідальності. Перший режим - передбачає спілкування між поліцейським і правопорушником, як це було і раніше, з пред'явленням всіх документів і складанням протоколу про порушення. Другий режим - буде працювати автоматично, він передбачає фіксацію правопорушень за допомогою відеокамер, інформація з яких буде надходити в поліцію, де також зможуть скласти протоколи. Щоправда, якщо порушення зафіксують таким чином, з порушника стягуватимуть штрафні бали, яких вистачить на три порушення. Після цього передбачені грошові штрафи. Третій режим - це фото- і відеозйомка в ручному режимі, яка здійснюватиметься через спеціальну програму, де автоматично відображається місце, час, дата і GPS-координати автомобіля. Здійснювати таку фіксацію зможуть поліцейські та уповноважені від міста інспектори з паркування.

Інформацію про порушення будуть вносити до Реєстру адміністративних порушень у сфері безпеки дорожнього руху. На лобовому склі авто залишатимуть повідомлення, а спеціальну постанову відправлять за адресою власника машини.

Оптимальним варіантом буде сплатити штраф у перші десять днів після його отримання, тому що він буде вважатися погашеним, якщо порушник сплатить 50% від загальної суми. Якщо ж його не оплатити за 30 днів, нараховується пеня, пропорційна штрафу. У тому випадку, якщо правопорушник і тоді не сплатить суму, поліція зможе направити постанову у виконавчу службу і зажадати примусової оплати.

Евакуювати будуть у тих випадках, якщо авто:

  • припарковано на проїжджій частині в два ряди або більше;
  • припарковано в місці, яке заборонено ПДР (наприклад, на пішохідних переходах, залізничних мостах і шляхопроводах, на зупинках громадського транспорту тощо);
  • припарковано на смузі, яка виділена для руху громадського транспорту або велосипедів;
  • заважає пішоходам або ж руху інших транспортних засобів;
  • блокує проїзд по двох або більше смугах руху;ї
  • заважає роботі комунального транспорту (снігоприбиральні машини тощо), але тільки в разі оголошення певної місцевості зоною надзвичайно екологічної ситуації.

За меморандумом між Національною поліцією та органом місцевого самоврядування повноваження щодо притягнення до відповідальності за порушення правил зупинки, паркування та стоянки віддаються інспекторам з паркування - вводиться така посада - які є представниками місцевого самоврядування.

Закон не вводить додаткової відповідальності, а лише передбачає дієвий механізм притягнення до відповідальності за наявні правопорушення.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила цей закон у грудні 2017 року 237 голосами народних депутатів. Нещодавно президент України Петро Порошенко підписав документ.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...