"Закручують гайки": Українські парламентарії готують водіям чергові "сюрпризи"

Слідом за посиленням відповідальності за порушення правил паркування, які вступили в силу 27 вересня, парламентарії збираються взятися і за швидкісний режим.

У законопроекті № 7286, який 8 листопада внесли на розгляд Верховної Ради, передбачається ряд кардинальних змін і жорстких штрафних санкцій за порушення правил дорожнього руху, передають Патріоти України.
Зокрема, в законопроекті пропонується знизити допустимий поріг перевищення швидкості, за порушення якого будуть штрафувати, з 20 км/год (перевищення швидкісного режиму на 19 км/ч зараз тягне за собою тільки усне попередження), до 10 км/год. Крім того, пропонується збільшити штраф за подібні порушення. Якщо зараз за перевищення швидкості на 20 км/год водіїв штрафують на 255 грн, то незабаром суму можуть підняти до 340 грн (за перевищення на 10 км/ч). А тих, хто рухається швидше встановленого ліміту на 50 км/год, планують штрафувати вже на 3400 грн замість нинішніх 510 грн.
Контроль над дотриманням швидкісного режиму на дорогах здійснює патрульна поліція за допомогою американських лазерних приладів TruCAM. А їх у правоохоронців всього близько 30 штук на всю Україну. Так що повальних штрафів поки не очікується. Але вже скоро, як обіцяють в поліції, таких приладів стане набагато більше. З'являться і інші радари, здатні вести контроль в русі.
У цьому ж законопроекті пропонується збільшити з 255 до 340 грн штраф за порушення вимог дорожніх знаків або проїзд в недозволених місцях. А з любителів розмовляти за кермом по телефону планують стягувати 510 грн штрафу замість нині діючих 425. У той же час за ненадання переваги в русі спецтранспорту або порушення правил зупинки будуть карати штрафом в розмірі 680 грн. Якщо ж ці порушення стали причиною аварійної ситуації, то з водія можуть стягнути штраф в 850 грн або ж позбавити його прав на термін до року.
Пропонується також збільшити штраф з 255 грн до 3400 грн з можливим позбавленням прав на півроку за залишення місця ДТП. А ось за створення аварії пропонується штрафувати на суму 1190 грн (зараз це «оцінюється» в 340 грн). Також законопроект збільшує штраф до 10 200 грн за керування транспортним засобом особою, яка не має такого права. А тих же, хто був позбавлений водійських прав і сів за кермо, хочуть карати штрафом в розмірі 20 400 грн. Якщо ж таке порушення буде скоєно повторно протягом року, сума штрафу збільшиться вдвічі.

Крім того, законопроект пропонує народним депутатам дозволити поліції зупиняти автомобілі, щоб перевірити, чи не перебуває водій у стані алкогольного сп'яніння (зараз правоохоронці не мають права зупинити авто з цієї причини, поки немає порушення). Там же розписуються правила поведінки водія при зупинці поліцією: він не повинен виходити з автомобіля без дозволу на це правоохоронця, руки зобов'язаний тримати на кермі в поле зору правоохоронця. Пропонується, щоб водій на вимогу поліцейського передавав йому необхідні документи, а також давав можливість оглянути машину і особисті речі. У разі ж відмови передавати документи поліцейському, як це зараз практикують багато водіїв, правоохоронець зможе виписати штраф в 425 грн.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...