Залишилося кілька років: Орєшкін пояснив, чому Москва приречена

Щорічний звіт Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI) зафіксував перше за двадцять років і рекордне скорочення військового бюджету Росії – в 2017 році витрати РФ на оборонку в порівнянні з 2016 роком зменшилися на 20%.

Чому таке скорочення не можна приймати за чисту монету і скільки часу РФ залишилося до колапсу, "Апострофу" розповів російський політолог Дмитро Орєшкін, передають Патріоти України.

"Я думаю, що цифрам у 20% скорочення військового бюджету Росії можна довіряти. Але треба мати на увазі, що, по-перше, фінансування військових витрат в РФ дуже часто йде не через військові статті бюджету, а, по-друге, іноді вони фінансуються взагалі не з бюджету. Є так званий "басейн", альтернативний бюджет, нікому не підзвітний – приблизно, як общак: олігархам по-хорошому пропонують поділитися – на вибори чи ще якийсь проект. І вони діляться. Природно, це ніде не прописано, ні в яких нормах оподаткування не зафіксовано.

Ніхто не знає, у скільки разів менший за бюджет цей "басейн". Напевно, у багато разів менший. Але це ніким не контрольоване специфічне джерело коштів, які ніякому парламенту, ніякому SIPRI ніхто ніколи показувати не буде – вони просто закриті. І ці гроші можна використати, зовсім не торкаючись якихось соціальних витрат, освіти – тільки туди, куди потрібно владній корпорації.

У бюджеті немає грошей на підтримку ЛНР-ДНР, а хтось же їх підтримує. Отже, звідкілясь гроші беруться. У бюджеті не було грошей на хімічну, бактеріологічну зброю, а дослідження в цій галузі велися. Те ж саме в Ірані та Північній Кореї.

Перевага такого роду корпоративної держави полягає в тому, що є непрозора частина фінансових надходжень, яка взагалі ніким не контролюється. І яка частка з них йде на озброєння – нікому невідомо.

Дуже ймовірно, що офіційно цифри військових витрат знижені, але це не означає, що грошей у військово-промислового комплексу стало менше. Я не думаю, що військові в Російській Федерації відчувають дефіцит грошових коштів. "Басейн" же можна збільшити, піднявши навантаження на олігархів. Або велика частина грошей піде не на будівництво яких-небудь заміських резиденцій, а їх "сірим" чином будуть вкладати в оборонку. Ну а як іще?

З іншого боку, великі військові проекти ж довгострокові. Виходить, що значну частину грошей вклали раніше, і почате будуть доробляти.

Думаю, міркувати про те, що Росія раптом перейшла на мирне співіснування, як свого часу зробив Микита Сергійович Хрущов, навряд чи є сенс – зараз не той час.

Звичайно, грошей стає менше, доводиться їх чіткіше контролювати. Проблеми це, зрозуміло, створює. Але не такі, які б зламали спину. Росія все-таки країна шалено багата, ринкова економіка, дуже істотну роль грає "сіра" економіка, виробництво орієнтоване на ринковий попит...

Ніякого краху режиму в найближчій перспективі не проглядається. Проглядається продовження застою, відставання від сусідів, зростання менше або близько 1% на рік. Але це ж усе одно зростання. Це поки не колапс – ще на кілька років вистачить. Ну а потім все одно буде колапс. Але радості від цього буде надзвичайно мало, навіть сусідам."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...