Замах на Адама Осмаєва і Аміну Окуєву: Подробиці, версії слідства

Адам Осмаєв і Аміна Окуєва домовилися про інтерв'ю з нібито французьким журналістом Алексом Вернером з видання Le Monde.

Адам Осмаєв і Аміна Окуєва

Аміна, Адам і «журналіст» їхали разом в машині «Ніссан Террано», повідомляють Патріоти України з посиланням на Надзвичайні новини.

Коли машина зупинилася, журналіст попросив Адама і Аміну сісти на заднє сидіння, щоб сфотографувати пару. Кілер дістав «подарунок», з якого несподівано вихопив пістолет і вистрілив в чеченського добровольця Адама Осмаєва. У відповідь Аміна зі свого пістолета зробила кілька пострілів з пістолета «Макарова».

«Він сказав, що це подарунок для нас, коли дістав коробку. Тільки він її відкрив, я побачила, що це «Глок». Він відразу його схопив і відкрив вогонь по Адаму з переднього сидіння на заднє. Це все автоматично. Просто це все було, як одна мить. Він почав стріляти по Адаму - не по мені, а саме по Адаму. Він не знав, що я озброєна. У мене нагородна зброя ПМ. Мені його відомство МВС вручило за службу на Донбасі. Я завжди при ньому, ношу його за поясом. Я відразу ж вихопила пістолет. Він боягуз виявився - відразу після декількох влучень став кричати «Здаюся! Здаюся!». Ми його з машини тоді випхали, зброю від нього відштовхнули. І Адам потім сам вийшов. Я думала, у нього тільки одне поранення, але зараз з'ясувалося, що кілька», - розповіла Окуєва.

Аміна розповідає, що у неї завжди при собі і зброя, і кровоспинний засіб. Тому вона зуміла зупинити кровотечу Адама і стабілізувати його стан до приїзду «швидкої». Завдяки цьому його з пробитою легенею довезли до операційного столу.

Також Окуєва розповіла, що законспірований кілер при організації зустрічі послався на відомого журналіста Олексія Стукалова, проте вже після першої зустрічі у неї виникли до нього підозри.

Обох поранених доставили в 17 міську лікарню. У Осмаєва переламані ключиці і пробиті легені, а кілька куль застрягли в хребті.

«Він у свідомості - все розуміє, але говорити поки не може через апарат штучного дихання. Стан досить стабільний, але пам'ятаємо про те, що перші три дні в таких ситуаціях завжди критичні… Частину легень, правда, довелося видалити і накласти шви на розірвану діафрагму», - написала Окуєва на своїй сторінці в Facebook.

У кілера – кілька кульових поранень. Йому видалили частину легень. Аміна каже: «На щастя, після третього пострілу заклинив патрон у патроннику». Якраз після цього він закричав, що здається.

І Осмаєв, і кілер знаходяться в лікарні під охороною. Зокрема, щоб останній не покінчив життя самогубством. Обох прооперували, їх стан стабільно тяжкий, обох чекає в майбутньому не одне оперативне втручання. Загроза їхньому життю зберігається, зазначив заввідділенням політравми Київської міської клінічної лікарні № 17 Дмитро Мясников.

Лікар 17-й лікарні Києва Володимир Галик каже, що допитів не було, тому що вони не можуть говорити, пише Цензор.НЕТ. Водночас голова Національної поліції Сергій Князєв заявив, що нападника допитували, пише УНІАН.

Як стверджує радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко, нападник, починаючи з весни 2016 року, намагався входити в довіру до ряду українських політиків і журналістів, представляючись то французьким, то німецьким журналістом під різними іменами. За даними нардепа Ігоря Мосійчука, під виглядом французького журналіста в Росії кілер через помічницю Савіка Шустера домовився про цикл інтерв'ю з Адамом і Аміною.

Чиї життя на рахунку кілера

Аміна Окуєва зазначила, що в списку кілера – багато вбивств чеченців, в тому числі, і в Європі.

Голова Нацполіціі Сергій Князєв повідомив, що нападником на Адама Осмаєва і його дружину Аміну Окуєву є пітерський бандит Артур Денісултанов-Курмакаєв на прізвисько «Дінго», який вбив екс-охоронця Кадирова.

У нього знайшли закордонний паспорт на ім'я уродженця Одеси Олександра Дакара. За даними «Страна.ua», чоловіка, на чиє прізвище було виписано паспорт кілера, вбили ще в 2001 році.

«Вже зараз ми бачимо, що паспорт громадянина України ця людина отримала 10 лютого 2016 року. Закордонний паспорт – 15 лютого 2016 року. Довідку про ідентифікаційний код – 11 лютого 2016 року. Цей громадянин України, швидше за все, ніякий не Дакар Олександр Венусовіч. А зовсім інша особа, яка регулярно їздила в Росію для отримання інструкцій з Центру. Останнє його повернення з РФ було в середині травня. Після чого даний громадянин раптом вирішив зв'язатися з Адамом Осмаєвим і Аміною Окуєвою під виглядом журналіста французької газети «Le Mond», - зазначив радник Авакова.

Замах на Адама Осмаєва: версії

Існує кілька версій мотиву замаху на Адама Осмаєва і Аміну Окуєву.

«Там звісно буде і чеченський слід, що найбільше будуть розкручувати російські пропагандистські ЗМІ та їхні посібники в Україні. Інша версія, яка очевидна в даному випадку, це спроба добре продуманого і організованого замовного вбивства, підготовленого заздалегідь впровадженим в Україні кілером, підготовленим російськими спецслужбами», - повідомив Геращенко.

Заступник начальника Головного управління СБУ в Києві та Київській області Павло Данюк заявив, що Служба безпеки України поки не має даних про можливу причетність російських спецслужб до замаху на екс-керівника миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва Адама Осмаєва. «В даний час таких даних у нас немає. Перш за все, підтверджених даних», - сказав він.

Голова прес-служби МВС Артем Шевченко припустив, що мотивами замаху на подружжя стали їх патріотична позиція, участь в добровільному русі і громадянська активність.

За фактом нападу розпочато кримінальне провадження за ст. 15 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

За що Осмаєва затримували в Росії і в Україні

Ще в 2007 році ФСБ заявила про розкриття теракту. В одній з автівок в Москві було виявлено вибухівку. По вулиці, де ця машина стояла, мав проїжджати кортеж Рамзана Кадирова. У замаху була запідозрена група молодих чеченців, в тому числі і Адам Осмаєв. Але тоді Осмаєва відпустили вже через три дні. Після цього він виїхав з Росії.

Також Адама Осмаєва затримували в Одесі на початку 2012 року. Його підозрювали в причетності до вибуху 4 січня того ж року. В результаті вибуху загинув 26-річний громадянин РФ і серйозно постраждав 28-річний громадянин Казахстану.

Майже через два місяці, 27 лютого, в СБУ заявили, що затриманням в Одесі російські і українські спецслужби запобігли планам терористів з підготовки замаху на Путіна після президентських виборів в РФ.

У березні 2014 року Осмаєв звернувся до української влади з проханням надати йому українське громадянство.

Адама Осмаєва в листопаді 2014 року відпустили на свободу, присудивши йому 2 роки і 9 місяців терміну, який він на той час уже відбув у СІЗО. Його звинуватили в незаконному поводженні з вибухівкою і знищенні майна. Всі звинувачення про підготовку до теракту були зняті.

Його дружина Аміна Окуєва до цього моменту пройшла весь Майдан, де була медсестрою-волонтером.

Після виходу на свободу Адама вони разом воювали в складі чеченського добровольчого батальйону імені Джохара Дудаєва, сформованого з чеченців, які приїхали в Україну воювати на Донбасі на стороні сил АТО.

Після загибелі під Дебальцеве в 2015 році командира батальйону Іси Мунаєва командиром підрозділу був обраний Адам Осмаєв. Пізніше перейшов в батальйон «Київ-2» МВС України.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...