Запали свічку: 80-та річниця початку "Великого терору". Скільки знищили московські окупанти непокірних "хохлов"

Без суду і слідства – у табір чи в безіменну могилу. 80 років тому в серпні 1937 року в радянському союзі розпочався Великий терор.

Задля швидшого винесення вироків так званим "ворогам народу" були створені спеціальні "трійки". За 15 місяців вони суттєво перевершили план, передають Патріоти України з посиланням на 24 Канал.

Таким масштабним жертвоприношенням Сталін хотів усунути усіх хто йому заважав та відзначити 20-річчя Жовтня. Жертвами терору стали 2 мільйони громадян. Кожен 7-ий із них був українцем.

"Виділити землю для спецпотреб НКВС". Таким рішенням Київська міська рада у березні 1937 році передала чекістам шматок лісу в околицях столиці. Тоді в Биківню таємно привозили тіла. Розстрілювали людей в Лук'янівській в'язниці, в підвалах Жовтневого палацу, де знаходилось НКВС, та в підвалах тоді обласного відділення внутрішніх справ.

Лише за 15 місяців в Биківні у варварський спосіб поховали понад 20 тисяч жертв. І лише частину похованих у Биківні сьогодні опізнали. Поляки у 2000 роках ексгумували своїх співвітчизників. Бо, заразом із запідозреними у зраді чекістами, куркулями, інтелігенцією, нацменшини також зарахували до "ворогів народу".

Місця розташування більшості поховань встановлені. За винятком Криму.

"Хоча в цьому регіоні найбільше постраждали від репресій, але більшість поховань не знайдено. І це проблема не тільки останніх років окупації, але і до того. Прорадянські симпатії силових відомств створили перешкоди до пошуку цих поховань,"
– зазначив співробітник Інституту національної пам'яті Анатолій Хромов.

А вироки так званим "ворогам народу" в експрес-режимі виносив спеціально створений позасудовий орган – "трійки".

В Союзі велику чистку очолив народний комісар внутрішніх справ Микола Єжов. В Україну для цього спершу прислали Ізраїля Леплевського, а потім Олександра Успенського. У них був план розстрілів та ув'язнень.

"8 тисяч було для розстрілу по першій категорії, а 20,8 тисяч – для ув'язнення. Давались додаткові ліміти за вимогою начальника УНКВС,"
– розповів дослідник історії радянських спецслужб НАН Роман Подкур.

Ті весь час просили збільшення лімітів. По розстрілах в Україні план перевершили у 20 разів, по ув'язненнях – втричі. Не відставали і в інших регіонах.

У листопаді 1938 року чистку офіційно припинили, "трійки" розформували. На місце Єжова Сталін призначає Берію. Той свого попередника і його поплічників стратив. Мовляв, "за перегини" у 1937 році.

У книгах зафіксували імена віднайдених репресований українців за весь час існування Союзу. Втрачені імена тих, кого засуджували "трійки", наразі поновили.

А от закон, який спростить процедуру реабілітації засуджених радянським судом, в Україні ухвалили лише в першому читанні.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...