"Зараз Україна обороняє і нас - і Литву, і Польщу, і всю Європу!" - екс-міністр оборони Литви

Президенти України, Польщі і Литви у п’ятницю зустрілися у польському Любліні. Президенти говорили про співпрацю в оборонній сфері.

Справа наліво: президенти України, Польщі та Литви Петро Порошенко, Анджей Дуда і Даля Ґрібаускайте. Цього дня вони зустрілися з особовим складом спільного українсько-польсько-литовського військового підрозділу «ЛитПолУкрбриг». Люблін, 22 лютого 2019 року

У Любліні керівники держав також відвідали штаб-квартиру литовсько-польсько-української бригади. Про співпрацю трьох держав розповіла екс-міністр оборони Литви Раса Юкнявічене, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

–Пані Юкнявічене, ви були ініціатором створення українсько-польсько-литовської бригади. Хай це не дуже велика бригада, але, поза тим, це дуже важливий символ нашої тристоронньої співпраці. На вашу думку, як може ця тристороння співпраця розвиватися саме у сфері безпеки, політичних і воєнних проектів, коли йдеться про дві держави – Польщу і Литву, які є членами НАТО, ЄС, і державу, яка перебуває ніби за межами ЄС і НАТО – це Україна?

- У 2008 році народилася ця ідея (про створення українсько-польсько-литовської бригади – ред.). Ми з тодішнім міністром оборони Польщі почали працювати над цим. Спочатку була ідея, щоб і Латвія та Естонія були разом із нами, але вони сказали, що, можливо, для них це не настільки цікаво. На жаль, коли в Україні обрали Януковича президентом, все зупинилося – у вас не було пріоритетом вступ чи співпраця з НАТО. Після Майдану все просувається вперед.

Важливий і оборонний аспект, які батальйони всередині цієї бригади, яка потуга. Але найголовніше – це те, що дві держави НАТО і держава, яка прагне увійти до НАТО, разом. Ваші військові навчаються стандартів НАТО. До нашого вступу в НАТО у 2004 році у нас був батальйон польсько-литовський. Нам тоді було дуже важливо, щоб був прямий ланцюг із державою, яка вже є членом НАТО.

Я вважаю, що і історію треба поважати і пам’ятати, коли тривалий час ми були разом і оборонялися від Сходу разом, і зараз завдання схожі. Зараз нам необхідно, знаючи історію, спробувати дивитися у майбутнє. Поляки, українці і литовці є дуже важливим кордоном або ж об’єднанням, яке може допомогти і Європі бути вільною. Зараз Україна обороняє і нас – і Литву, і Польщу, і всю Європу! Так що це геополітично важливий проект. Я думаю, що у нас вийде допомогти і Україні, і всім бути разом. Вірю, що я ще дочекаюся у своєму житті, коли Україна буде і в ЄС, і в НАТО.

Якщо ще кілька років тому люди теоретично відчували наше членство в НАТО, то наразі я не чую, щоб якийсь політик сумнівався в НАТО. Я думаю, що всі зрозуміли дуже реально, що таке НАТО. У Литві, Латвії, Польщі, Естонії зараз є натівські батальйони, які разом із нашими військовими планують нашу оборону.

Найголовніше з того, що сталося 5 років тому, – що всі стали на ноги і стали реально дивитися на загрози. Україна нам дуже допомогла. 10 тисяч, навіть 13 тисяч жертв, які ви втратили – ці жертви якраз допомогли і нам, і державам НАТО зрозуміти, що ми маємо навколо нас. Я маю на увазі агресивну Росію. Якби не Майдан 5 років тому, я переконана, щоб перевірити НАТО, Путін міг би цей бліцкриг зробити в Балтійських державах. Не знаю, як все тоді закінчилося б, бо тоді точно союз НАТО не був готовий до таких бліцкригів десь, наприклад, на півночі Естонії.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...