"Зарплата" - дві цигарки на день: В ОРЛО зеків перетворили на рабів, а табори - як у німецьких нацистів

В'язнів колоній на окупованій бойовиками "ЛНР" території перетворили на безкоштовну робочу силу в індустрії з мільйонними оборотами.

Про це пише журнал Новое время, передають Патріоти України.

Теймураз Ніхотін нещодавно вирвався з колонії, що опинилась на території так званої "Луганської народної республіки". За законами України його мали випустити понад рік тому, але адміністрація колонії продовжувала утримувати Ніхотіна в ув'язненні. "Майже всіх змушують працювати й отримують на зеках величезні гроші, – нервово розповідає Ніхотін. – Це якийсь табір часів нацистської Німеччини!"

У звіті Східної правозахисної групи вказано: "На території "Луганської республіки" у в'язницях і колоніях перебувають близько 5 тис. осіб. У кожного третього скінчився термін, але їх не випускають на волю: у колоніях ці люди приносять місцевій "владі" відчутну фінансову вигоду".

Для цього в "ЛНР" створили структуру з гучною назвою Державне унітарне підприємство виправних колоній. До нього увійшли всі дев'ять колоній на території, підконтрольній "ЛНР". Це "унітарне підприємство" зусиллями зеків, що опинилися під його владою, виробляє безліч різних товарів для "адміністрацій" луганських міст – від меблів до шлакоблоків. Павло Лисянський, голова Східної правозахисної групи вважає, що справа поставлена на широку ногу: за рік зеки в колоніях виробляють продукцію на $ 3,5 млн.

Ув'язнений Віталій розповідає: "У луганських зонах зараз встановлені нелюдські закони й правила побуту: тим, хто не хоче працювати, ламають руки і ребра, показово б'ють на очах у всіх, виводять на мороз, роздягають і інше". Зарплата ув'язнених становить дві цигарки на день.

У цілому, за оцінкою Лисянського, на зону з 900 людей набирається не більше трьох десятків непрацюючих. Рабську працю зеків активно використовують не лише в "ЛНР", але і в сусідній "Донецькій народній республіці". Подібне стало можливим, на думку Лисянського, унаслідок того, що українська влада не змогла вивезти із зони АТО колонії. На вільну землю удалося евакуювати лише одну жіночу зону.

На волю виходять лише одиниці, як це сталося з Ніхотіним, якого ледве звільнили за допомогою правозахисників і представників іноземних посольств. Сам Ніхотін каже: майже всі ув'язнені хочуть переведення до України. "Там [у "ЛНР"] ставлення до людей, як до худоби. І вирватися із зони можна лише дивом", – підсумовує він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...