"Зарплати продуктами і космічні ціни": У ''ДНР'' розповіли про реалії життя під Росією (фото, інфографіка)

Після так званих виборів у магазинах і на базарах у "ДНР" різко підскочили ціни на основні види продуктів. В середньому, за словами самих донеччан, на 5-15%.

Люди скаржаться, що пенсії і зарплати у них маленькі, а на деяких підприємствах уже дійшло до того, що замість грошей їм видають пакети з їжею. Також жителі "ДНР" кажуть, що якість російських продуктів дуже погана і багато хто намагається виїздити на закупи на підконтрольну територію, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Дорогі хліб і борошно

Жителі так званої "ДНР" скаржаться на те, що після проведення "виборів" ціни на продукти у них стали вищими.

"Ось на днях ходили в магазин і на ринок. Найбільше, звичайно, подорожчав хліб, був 15 руб. (7,5 грн), став 18 руб. (9 грн). Борошно подорожчало, ще тиждень тому було по 30 руб., тепер уже по 33-34 руб. (16,5 — 17 грн). Яйця теж підскочили в ціні на 10 руб., були 50 руб., а стали 62 руб. (31 грн)", — розповіла пенсіонерка з Донецька Валентина Яківна.

Щоправда, так зване "міністерство економіки "ДНР" на своєму сайті стверджує, що борошно у них коштує 26 руб. (13 грн), а яйця 52 руб. (26 грн).

"Якщо подивитися на їхній сайт, то живемо ми як у раю, у порівнянні з підконтрольною Україною. Все у нас дешеве. Насправді мірятися цінами безглуздо. Бо українцям всім підняли пенсії, а тут якими вони були до початку військових дій, такими і залишилися. І далеко не в усіх пенсіонерів є можливість постійно мотатися туди-сюди, щоб відмітитися в соціальній службі. А якщо не відмітився, то української пенсії тебе позбавляють. Зарплати у вас вищі, ніж у нас", — зазначив у розмові з нами пенсіонер із Донецька Віктор Іванович.

За його словами, на деяких підприємствах Донецька зарплату вже видають продуктовими наборами, бо нема грошей.

"Єдине, поки комуналка у нас залишилася недорога, особливо опалення. Але знову ж таки, у вас є субсидія. Багатьом тут просто доводиться зводити кінці з кінцями. Тому кожне підвищення цін — це катастрофа", — пояснив Віктор Іванович.

Володимир з Донецька підтверджує, що за останні дні ціни дійсно підскочили, приблизно на 5-15%. "Нас тут запевняють, що все через погоду. Зрозуміло, що овочі дорожчають, фрукти, але чому м'ясо подорожчало? До Нового року і Різдва ще місяць, на свята ще ціни піднімуть. Ось м'ясо зараз 380 руб., цікавився на ринку, кажуть, буде 400 і більше", — каже Володимир.

Ковбаса без м'яса і підробки в аптеках

Так чи інакше, але багато жителів непідконтрольного Донбасу скаржаться на якість продуктів з Росії. Масло, ковбаса, сосиски, сири, консерви — кажуть, їсти неможливо.

"Навіть риба жахливої якості, кілька разів заморожена і стара. Ковбаса більше схожа на папір, навіть у сирокопченій немає м'яса. Жахлива курятина. Кажуть, в самій Росії якість теж не дуже, але краща, ніж нам привозять. Тому раз на місяць ми намагаємося поїхати в Курахове, на підконтрольну територію, і купити нормальні продукти", — скаржиться мама двох дітей Вікторія Тищенко.

Інша мама розповідає, що молочні продукти купують тільки, коли виїздять за лінію розмежування.

"Йогурти, молоко, кефір російського виробництва дітям не даю. Ймовірно, це просто контрафакт. Бо точно такий йогурт за КПП смачніший, ніж тут. А ціни на молочку приблизно однакові. Наприклад, у вас пляшка молока або кефіру приблизно 18-22 грн, у нас від 18 до 25 в перерахунку на грн. У наших аптеках купують ліки тільки ті, хто не може купити їх за межами "ДНР". Тут дорого і дуже багато підробок. Мабуть, користуються безконтрольністю. Навіть самі лікарі попереджають, що якщо є можливість, купуйте ліки на підконтрольній території, там у 2-5 разів дешевше! Тому, якщо їдемо до Харкова до родичів, то купуємо про запас ліки на всі випадки життя", — каже Марія.

Але на території так званої "ДНР" іноді можна відшукати і українські продукти. Найчастіше це різні соуси, кетчупи, консерви. Бувають сири, кондитерські вироби. Ймовірно, постачають їх сюди контрабандою. Також жителі схвально відгукуються про білоруські продукти.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...