"Защищал интересы Родины": Росіянка домагається визнання статусу загиблого в Сирії сина-"вагнерівця"

Росіянка Ніна Атюшева отримала за свого сина Євгена Алікова, загиблого в Сирії у вересні 2017 року найманця ПВК "Вагнер", 5 млн руб. страховки.

Жетон Алікову видали у травні 2017 року

Жителька Сєвероонежська Архангельської області РФ Ніна Атюшева домагається визнання учасником бойових дій сина Євгена Алікова, який загинув 2 вересня 2017 року в Сирії, де воював у складі приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер". Про це повідомляє "Русская служба ВВС", передають Патріоти України.

Атюшева показала виданий синові 19 травня 2017 року жетон із особистим номером М-3601. Улітку він вирушив воювати до Сирії, а на початку вересня загинув. У довідці написано, що смерть настала у провінції Хомс від "наскрізного вогнепального поранення в черевну порожнину". Мати отримала за сина страховку на суму 5 млн руб. (приблизно 2,4 млн грн).

"Дуже сильно любив і дітей, і мене. Не пив, дуже ласкавий, завжди піклувався про всіх. Красивий, високий, спортивний. Привезли його – плакали всі", – розповіла вона.

Після похорону Атюшева звернулася до військкомату із запитом про статус сина. "Я просила роз'яснення: чи належить мені як особі, яка втратила синочка-годувальника яка-небудь допомога, чи якийсь надгробок, пам'ятник. Не знаю, якісь почесті моєму синочкові повинні ж бути ...Мій синочок захищав інтереси своєї Батьківщини за її межами, як ми знаємо, за згодою САР (Сирійської арабської республіки. – ред.)", – написала вона в раду з прав людини при президентові РФ.

Відповідь із військкомату надійшла за півтора місяця: "Визначення статусу Вашого сина для подальшого вирішення питання щодо реалізації заходів правового і соціального захисту наразі неможливе". Відповіли у військкоматі і на звернення депутата місцевої райради: "Ким виданий жетон із особистим номером, як громадянин Аліков Євген Євгенович опинився в Сирійській Арабській Республіці та дістав наскрізне поранення, внаслідок чого помер, установити немає можливості. У зв'язку з чим його статус не визначено".

За інформацією військових, Аліков ще у 18 років був визнаний обмежено придатним до військової служби і офіційно не міг потрапити до Сирії. Окрім того, військовий жетон виявився не встановленого зразка.

Росія офіційно не визнає учасниками бойових дій членів ПВК "Вагнер".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...