Завдяки мистецтву: Українець через 75 років довідався про долю батька-солдата, що зник у ході Другої світової війни

Картина із пейзажем села допомогла вінничанину Андрієві Виросткову через 75 років дізнатися про долю безвісти зниклого на Другій світовій війні батька.

Андрій Виростков

Малюнок із прізвищем автора і датою 1943 рік в своєму архіві знайшов громадянин Норвегії Кнут Бленгслі. З'ясувалося, що картину намалював військовий, коли потрапив у норвезький табір для полонених. Подарував жінці, яка врятувала від голоду — носила у бараки хліб та картоплю. Відтоді малюнок зберігався у родині. Чоловік знайшов його, коли перебирав речі у шафі та вирішив відшукати автора.

Єдиною зачіпкою було прізвище автора у лівому куті. Норвежець шукав дані в музейних архівах, потім звернувся у службу розшуку Червоного Хреста, йдеться в сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

"Коли мені трапилася ця картинка, подумав: "А що сталося з цією людиною?". Звернувся до Музею війни. Дізнався, що він з України, його військове звання, дату народження. Що він вступив на службу 1940 року. Його взяли в полон у Бердичеві. Я дізнався, що в нього є син – теж Андрій", - розповідає Кнут Бленгслі.

Через півроку служба розшуку знайшла сина художника та передала картину. У відповідь вінничанин написав лист-подяку. "Здраствуйте шановний Кнут, я отримав бандероль, тобто картину і лист. Дізнався багато новин про свого батька. Дякую вам за турботу. Велике спасибі вашим рідним і близьким. Низьким уклін пані Хельги Розенфорс за те, що всією сім'єю зберегли картину намальовану моїм батьком", - написав в листі Виростковий.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...