Завершити почате, нам це під силу: Що заважає амбітним проектам українців наслідувати успіх Маска, - Пасхавер

Успішних від злиденної нації відрізняє не так вже й багато. Для працелюбних українців існує лише одна серйозна перепона - зажерливий та корумпований політикум.

Олександр Пасхавер

Питання про те, щоб приватний капітал взяв на себе багато функцій держави, стає все нагальнішим, - пише у своєму блозі президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер, передають Патріоти України.

"Не знаю, як для людства, але особисто для мене запуск ракети SpaceX став значущою подією. Це говорить про те, що приватний бізнес входить у такі сфери, які раніше навіть не можна було собі уявити. І якщо ще вчора це були лише розмови, то Ілон Маск довів, що це дійсно можливо. Приватний бізнес буде й надалі збільшувати свою присутність. Не тільки у космосі, але й в інших сферах, звідки держава буде витіснятися.

Для мене це сигнал, і він дуже важливий. Нова етика послабила державу, а не посилила її. І питання про те, щоб приватний капітал взяв на себе багато функцій держави, стає все нагальнішим. Ілон Маск – один із тих, хто пробиває шлях для нової тенденції.

Гарна тенденція чи погана, – залежить від того, які у вас погляди. Я думаю, що приватний капітал не може замінити державу. Але він шукає – і це нормально і правильно – ті сфери, де він буде ефективнішим. Шукає безперервно. І в цьому його сила. Маск і SpaceX – приклад, як це відбувається. Світ не досконалий і не наповнений високою мораллю. Але мій особистий досвід показує, що люди капіталу є ефективнішими та чеснішими, ніж люди держави.

В Україні теж повно амбіційних приватних проектів. Але держава перешкоджає їхньому розвитку. Вона не хоче віддавати сфери, в яких є монополістом. Оскільки за цим стоїть корупція, заробітки бюрократів. Що потрібно робити? Відповідь – розвиватися.

Україна буде розвиватися дуже повільно. Тому що розвиток країни залежить від того, які цінності у громадян. Ми – не європейці. Розмови про те, що нам потрібен цивілізаційний стрибок і ще трохи зусиль для того, щоб стати європейцями, – все це фантазії. Нам потрібні десятиліття розвитку. Як і іншим країнам.

Зразок – Сінгапур, де також були інші цінності, і країні треба було кілька десятиліть, щоб стати багатою. Ось і нам буде потрібно кілька десятиліть. Це в кращому разі. До цього я не бачу такого «поєднання зірок», за якого наш приватний капітал почне запускати ракети на Марс.

Але важливо прагнути. Спокійно і без нервів. Після приходу постмайданної влади пройшло три з половиною роки. А наше населення просто нажахане: як за такий «гігантський» термін нічого не змінилося? Так от, я хочу нагадати, що Сінгапуру, де був авторитарний правитель, чесний, енергійний та освічений, – йому знадобилося кілька десятиліть, щоб домогтися успіху. Для будь-яких соціальних змін три роки – це просто ніщо. А ось 30 років – вже питання для обговорення."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...