"Завуальоване перекладання державних соцгарантій на чужі плечі": Чи допомогло українським дітям посилення покарання за невиплату аліментів

Українська влада посилили покарання за невиплату аліментів. Через це хтось уже повернув борги в сотні тисяч гривень, а хтось терміново виїхав із країни.

Харківський юрист Ольга Швайка недавно отримала від екс-чоловіка й екс-міністра агрополітики Ігоря Швайки 82 тис. грн аліментів, які він заборгував їхнім двом спільним дітям за п'ять років

Про це йдеться в матеріалі видання Новое время, передають Патріоти України.

Екс-міністр, який заплатив багаторічні борги з аліментів

Нещодавно в житті Ольги Швайки, харківського юриста і колишньої дружини екс-міністра агрополітики Ігоря Швайки, сталася неймовірна подія: колишній чоловік, який близько п'яти років не платив аліментів двом їхнім спільним дітям, розрахувався за все. Борг набіг чималий - 82 тис. грн, хоча у колишнього чиновника і представника ВО Свобода був постійний дохід, у тому числі і від власного бізнесу.

Приблизно в ті ж терміни Швайка порадував ще одну українку - Ольгу Зубкову. Вона теж колись була одружена з цим свободівцем, і їхній спільній дитині той заборгував 164 тис. грн. І Швайка, який має в сумі п'ять шлюбів і шістьох дітей, розплатився і з Зубковою.

Боржники мають відповісти

З минулого року у країні стартував процес посилення законів, пов'язаних із темою утримання дітей.

Для початку президент Петро Порошенко збільшив виплати від батька дітям. Тепер їх розмір не може бути меншим половини від прожиткового мінімуму для дитини, хоча раніше ця частка становила 30%. Тобто у 2018-му на дитину до шести років аліменти становлять від 746 грн в місяць, а на 6-18-річну - 930 грн.

На початку ж цього року глава держави посилив відповідальність боржників. Тепер якщо громадянин України не виплачує аліменти більше півроку, його можуть позбавити водійських прав на шість місяців, заборонити виїзд за кордон і навіть присудити громадські роботи. Якщо боржник ухиляється і від них, то він ризикує отримати арешт. Доба такого затримання прирівнюються до 15 діб громадських робіт.

Новацією стало і те, що під час призначення аліментів суд враховує наявність грошових коштів, рухомого і нерухомого майна. З'явилася і ще одна опція - відкритий реєстр боржників.

Мін'юст устами свого голови Павла Петренка вже відрапортував: від моменту підписання закону, тобто з 6 лютого 2018-го, боржники заплатили 160 млн грн аліментів, з них 37 млн грн стягнуто за рішенням суду державними виконавцями. Причому понад 67 тис. боржників заборонили виїжджати за кордон, 63 тис. обмежили у праві керувати автомобілем, 62 тис. заборонили займатися полюванням. Ще 3 тис. боржників направили на громадські роботи, а 7 тис. злісних аліментників оголосили в розшук.

Петренко пояснює: в Україні фактично стало нормою, коли один із батьків, не проживаючи разом із сім'єю, ухиляється від виконання своїх обов'язків. У підсумку у країні, де 3 млн дітей живуть у неповних сім'ях, п'ята частина з них не отримують грошей від батьків: на обліку виконавчої служби Мін'юсту перебуває 549 тис. проваджень про примусове стягнення аліментів на користь 440 тис. дітей.

Чому проблема не вирішена

Адвокат Ігор Чудовський звертає увагу і на ще одну сторону проблеми - від несплати аліментів, як правило, страждають неблагополучні сім'ї.

Тобто турбота про дітей лежить на матерях, які не дуже багато заробляють. Держава, запровадивши більш жорсткі правила, звісно, полегшує їхню долю. Але при цьому самі неплатники часто теж перебувають не в найкращих фінансових умовах.

Тому краще б влада збільшила матеріальну допомогу матерям-одиначкам. "А так це завуальоване перекладання державних соцгарантій на чужі плечі", - вважає Чудовський.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...