Зброя майбутнього, або Яку спільну систему ППО створюють Україна і Польща (фото)

Україна наразі змушена вести війну проти на порядок сильнішого агресора, паралельно інтегруючись до НАТО, у тому числі шляхом спільних військових проектів з країнами-членами Альянсу.

Днями стало відомо, що польська приватна оборонна компанія WB Electronics разом з українським держконцерном "Укроборонпром" планують працювати над спільною розробкою систем ППО середньої дальності, передають Патріоти України з посиланням на Depo.Війна.

Представник польської компанії Роман Мушал навіть повідомив, що проект передбачає спільне створення системи ППО, оснащеної установкою вертикального пуску, з використанням українських керованих ракет середньої дальності Р-27 і польських вантажівок моделі Jelcz 662D.

Новий ракетний комплекс буде використовуватись для захисту важливих будівель, об'єктів, а також наземних військ від всіх типів літаків, вертольотів, крилатих ракет, керованої зброї, ракет "повітря-земля", протикорабельних ракет, антирадіолокаційних ракет і ракет великого калібру.

Відомо, що нова система протиповітряної оборони буде мати діапазон до 30 км для ракети з інфрачервоним самонаведенням (WICHER-ET), 25 км для версії з активним радіолокаційним самонаведенням (WICHER-EA) і майже 110 км для пасивної радіолокаційної версії (WICHER PEP).

Також відомо, що нова система ППО буде мати вертикальну систему запуску.

Ну і про найголовніше. Ракета Р-27, яка ляже в основу нової системи ППО, – це українська авіаційна керована ракета класу "повітря-повітря" середньої дальності. Вона забезпечує перехоплення та знищення пілотованих та безпілотних літаків, а також крилатих ракет у повітряному бою на середніх і великих дистанціях, при автономних і групових діях літаків-носіїв, вдень і вночі, в простих і складних метеоумовах, з будь-яких напрямків, на тлі землі і моря, при активній інформаційній, вогневій і маневреній протидії супротивника на швидкості до 3500 км/год.Станом на сьогодні ракета Р-27 використовується, переважно, на бойових літаках МІГ-29 і Су-27, для яких вона, власне, й розроблялась. Однак час не стоїть на місці і зараз придумуються нові застосування старому озброєнню, тому справді – чому б не використовувати Р-27 в умовах "земля-повітря". Про один з таких успішних прикладів ми нещодавно писали.

Поляки прогнозують початок серійного виробництва нової системи ППО через три роки, а наразі ж рапортують про створення більшості необхідних елементів: двигун, паливо і головка самонаведення (активні, пасивні та тепловізійні елементи).

Що цікаво, це не перші подібні розмови на цю тему, але лише зараз вони набули рис конкретики. Ще у 2017-му році тодішній очільник "Укроборонпрому" Роман Романов пропонував польському Міністерству оборони спільно розробити зенітно-ракетний комплекс малої дії на основі все тої ж української ракети Р-27. Той проект мав отримати назву ЗРК "Нарва" і вийти на серійне виробництво у листопаді 2019-го року, однак, судячи з усього, далі розмов справа не пішла.

Цього ж разу ситуація дещо інша: зацікавленість проявляє саме польська сторона. Зі слів Романа Мушала, в Польщі нарешті усвідомили, що пасуть задніх на ринку озброєнь (останній польський ЗРК був створений ще у далекому 1994-му році) і співпраця з Україною розглядається, як шанс змінити ситуацію на краще.

До речі, це буде далеко не перший випадок співпраці України й Польщі в оборонній галузі.

Зокрема, в ході міжнародної оборонної виставки MSPO-2017 5-8 вересня 2017-го року в Кельце (Польща) було представлено одну з версій модернізації польських танків Т-72 – танк ПТ-17, модернізований "Укроборонпромом" спільно з польською фірмою Zaklady Mechaniczne "Bumar-Labedy" SA.

Ще раніше, у 2016-му році, було оголошено про розробку Польщею лазерних напівактивних головок наведення, призначених для використання у складі пристроїв корекції траєкторії польоту 120-мм мін для мінометної системи Rak (ARP 120) та 155-мм артилерійських снарядів гармато-гаубиць Krab i Kryl (ARP 155). В основі цієї розробки лежить український снаряд "Квітник".Ця ж спільна україно-польська розробка (український снаряд плюс польський лазерний підсвічувач) повинна лягти в основу нового переносного протитанкового комплексу Pirat, який також розробляється спільно двома країнами.

акож можна згадати, що через польську компанію "Wtorplast" держконцерн "Укроборонпром" минулого року закуповував для потреб української армії БМП-1 чехословацького виробництва. Тому що на той час Польща була чи не єдиною країною Європи, яка дозволяла собі закрити очі на міжнародні канони і продавати зброю Україні.

Ну а поки даний проект спільної системи ППО знаходиться в процесі розробки, Україна змушена "діставати з нафталіну" вже підзабуті зенітно-ракетні комплекси.

Адже реалії сьогодення такі, що на озброєнні української армії стоять системи середньої дальності С-300 і застарілі комплекси ближнього радіусу дії "Тор", "Стріла-10" і "Оса-АКМ", а також комплекс ближньої та середнього відстані "Бук-М1". При цьому найбільше коштів зусиль спрямовано на модернізацію саме зенітно-ракетних комплексів С-300П і "Бук-М1", які визнані пріоритетними у системі ППО.

Щодо перспективних розробок, то наразі відомо лише про зенітно-ракетний комплекс "Дніпро", секретні випробування якого проходять у наш час і який покликаний у перспективі замінити "Бук-М1". Також розглядається варіант закупівлі в США комплексів Patriot PAC-2 та/або Patriot PAC-3, які стоять на озброєнні НАТО та інших провідних держав світу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...