Збройні сили України незабаром отримають нову зброю

В Україні провели вдалі випробування розвідувально-ударного комплексу "Сокіл".

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов повідомив досить приємну новину після випробувань на полігоні Гончарівське в Чернігівській області, передають Патріоти України з посиланням на Depo.Війна.

"Розвідувально-ударний комплекс "Сокіл", який ми сьогодні випробували, складається з однієї розвідувальної та трьох ударних бойових машин, тому він здатний знаходити та точно вражати цілі, використовуючи, залежно від завдань, боєприпаси фугасної, осколково-фугасної та термобаричної дії", – сказав Турчинов.

У березні цього року командування та керівний склад полків Сил спеціальних операцій ЗС України особисто ознайомились з продукцією приватних оборонних компаній, яка пропонується для оснащення українського війська. Серед них був "Сокіл", котрий дуже зацікавив військових.

Що таке "Сокіл"

Як повідомляє Defense Express, "Сокіл" грунтується на проекті ПАТ "Чернігівський завод радіоприладів", який, у свою чергу, реалізується спільно з польською компанією WB Electronics SA.

Його розробка здійсюється за участі приватних компаній, котрі входять у "Лігу оборонних підприємств України".

Комплекс складається з двох безпілотних комплексів з польським корінням. Нещодавно Depo.ua детально розписував про ударний безпілотник Warmate. Він може вражати цілі на відстані до 30 км. Його максимальний час знаходження у повітрі - 30 хвилин, а швидкість - 80 км/год. Вартість Warmate - близько $12 тис. Warmate являє собою апарат з композиційних матеріалів з електричним двигуном. WB Electronics розробили його в двох варіантах і він був випробуваний в другому кварталі 2015 року. Снаряд може запускатися з переносних пускових установок або з повітряних носіїв, в тому числі з безпілотних. Управління та наведення БПЛА на меті здійснює оператор. Перший варіант являє собою одноразовий боєприпас з масою, за різними даними, від 0,7-1,3 до 4 кг з денним оптичним датчиком. При розмаху крила 1,4 м може здійснювати політ тривалістю до 40 хвилин на дальність до 10 км. Боєприпас несе боєголовку масою до 0,7 кг з осколкової або кумулятивною бойовою частиною.

Другий варіант боєприпасу багаторазовий для ведення розвідки і обмеженого ураження противника. Він оснащений двоканальним датчиком, з денною ІК оптикою і пристроєм для лазерного підсвічування цілі. Маса в цьому варіанті становить 200 м

Невеликі розміри і використання конструкційних матеріалів забезпечують малопомітність боєприпасу засобами радіолокаційної розвідки.

Іншим є розвідувальний FlyEуе, за допомогою якого можна здійснювати розвідку на відстані 50 км.

"Сокіл" розміщено на декількох бронеавтомобілях "Козак-2М" підприємства "Практика".

У "Чернігівському заводі радіоприладів" стверджували, що вони будуть пропонувати розширену лінійку боєприпасів для ударних "безпілотників", яка включатиме чотири типи бойових частин:

— фугасної дії (HEW, маса вибухової речовини — 1350 гр., площа враження – в межах 50 м.кв.);

— уламково-фугасної дії (BFW, маса вибухової речовини — 530 гр., готові вражаючі єлементи вагою 2 г. — 524 шт, площа враження – в межах 70 м.кв.);

— кумулятивної дії (CW, маса вибухової речовини — 1100 гр., бронепробиття – 100-120 мм гомогенної броні) та

— запалювальної дії (ІW маса вибухової речовини – 530 гр., температура горіння – 2000 градусів, зона ефективного знищення – в межах 70 м.кв).

Як повідомляв Сергій Згурець, на виставці озброєнь в Еміратах IDEX-2017 на стенді WB Electronics SA, схожий розвідувально-ударний комплекс пропонувався покупцям під назвою "Swarm". Щоправда, дані по дальності враження цілей не вказувалися. При цьому представник компанії у розмові визнав, що ключова складова комплексу "Swarm" – ударний Warmate – на озброєння польської армії не прийнятий. Причин він не пояснив, хоча оптимістично додав, що вже підписано контракт на закупівлю Warmate однією з країн Близькосхідного регіону. Як виявилося, країною стала Україна.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...