Здатні врятувати життя: Українські вчені розробили унікальні пов'язки для військових (фото)

Пов'язки здатні миттєво знеболити рану або опік.

Інститут фізики НАН України розробив перев'язувальні матеріали на основі радіаційно зшитих гідрогелів, призначені для лікування ран і опіків. Про це написав військовий ЗСУ Микола Воронін на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

Їх головні переваги:

1. Дають миттєвий ефект знеболення - вода, з якої на 90-95% складається гідрогель, відразу охолоджує рану і зупиняє процес руйнування тканин.

2. Цілком стерильні.

3. Очищають рану, вбираючи з неї різні виділення.

4. Антисептична функція складу розчину передбачає можливість додавання різних лікарських препаратів - як в зміст гідрогелю, так і на зовнішню поверхню вже накладеної пов'язки.

5. Пропускають через себе воду, так що якщо пов'язку поливати рідкими ліками, знеболюючими, кровоспинними, антисептичними та іншими, то вони безперешкодно продиффундують на рану або опік.

6. Захисна функція: мікроби на уражене місце потрапити не зможуть, оскільки їх розміри є більшими, ніж розміри осередків сітки матеріалу.

7. Не прилипають до рани, що робить процес зняття пов'язки нетравматичним і цілком безболісним.

8. Прозорі, що дозволяє контролювати стан рани, а не заглядаючи кожен раз під пов'язку.

9. Практично герметичні, а отже, можуть стати в нагоді також при попередженні загрози відкритого пневмотораксу.

10. Безпечні, біосумісні і біологічно інертні.

На жаль, бійці АТО до сих пір не мають можливості користуватися новими перев'язувальними матеріалами через відсутність їх серійного виробництва. Робота вчених Інституту фізики НАН України спільно з співробітниками кафедри високомолекулярних сполук КНУ імені Тараса Шевченка та фахівцями ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» є чисто волонтерською.

Тому вчені, маючи вже готову лабораторну технологію, запрошують приватних підприємців профінансувати потенційно прибутковий бізнес і одночасно долучитися до справи порятунку людських життів і посилення обороноздатності нашої країни.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...